Träning

Fast i korset

2014-01-11 21:41 #0 av: Tikket

Har en häst som är stel/fast i korset och får inte benen under sig ordentligt dvs bröstkorgsrotationen blir väldigt minimal. Han är väldigt lösgjord i bogen men sedan tar det stopp ungefär bakom sadeln. Känner det tydligt när jag sitter på.

Vill gärna ha tips på hur man aktiverar bakbenen och får honom att trampa under sig mer.
Anmäl
2014-01-12 08:43 #1 av: Lindbygarden

Börjar med det vanliga att fråga om ngn har tittat på honom så det inte finns ngn veterinär orsak ?
Vanligt för att försöka aktivera bak lite mer är övergångar och mkt skolor, låter som att din häst behöver lösgöras ordentligt om du upplever hästen som stel.

Anmäl
2014-01-12 11:10 #2 av: Tikket

Han är 27år iår men fräsch i kroppen, så vill kunna lösgöra honom ordentligt, men som sagt vet inte hur.

Han är kollad och ingen veterinär orsak finns :)Anmäl
2014-01-12 13:15 #3 av: MillaJ

TS -ta inte detta på fel sätt nu: Men han kanske helt enkelt börjar bli gammal?
Även om det inte finns några veterinära fel på hästen så är det ju naturligt att de inte är lika smidiga när de blir äldre, och 27 år är än aktningsvärd ålder -bra jobbat!
Men -inte sagt att man inte ska jobba med lösgjordheten bara för att den är äldre, men bara att man kanske inte kan förvänta sig att de ska bli som smör ;)

Hursomhelst, för att lossa den i kroppen hade jag ridit sidvärtes rörelser -långa linjer som inte är så branta, och varierat mellan tex skänkelvikningar och slutor. Hade även gjort sidvärtes från marken, och då gjort dem lite brantare så att hästen trampar över liiite till.  Ridit övergångar mellan skritt-trav och trav-galopp för att hålla igång aktiviteten i bakbenen.

Han ser fin ut!

Anmäl
2014-01-13 11:14 #4 av: LinaN

Ta ut din lokala kiropraktor eller equiterapeut som behandlar SI-leden.

Hade stora problem med min i somras/höstas. korsgalopper, ovillighet, stel som en jädra planka, gick knappt o arbeta från marken på ett vettigt sätt ens. Vår ET kom ut, masserade och sen tryckte hon SI-leden. Hon kom en bit på väg men fick göra återbesök 3 dagar senare, då tryckte hon honom direkt igen, och efter det så började ALLT verkligen lossna!

Korsgalopperna blev färre, han blev villig att jobba, han gick att rida igenom på en kvart tjugo minuter istället för att aldrig bli mjuk i bakkärran hur länge man än red. Och han blev bättre att jobba med fårn marken också.

Så det kan vara en upphakning i SI-leden, och det missar vetrinärer emellanåt. Och en massage i den åldern är ju verkligen inget fel, skönt och avslappnadne samt att ET kan ge dig feedback på muskulaturen och hur du ska jobba framigenom med hästen för att hjälpa honom att ha så maximal glädje och nytta  isin kropp som möjligt tills den dagen det är dags att lämna jordelivet.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.