Utrustning

På jakt efter skön dressyrsadel

2013-10-14 21:44 #0 av: Chestnut

Har gett upp hoppet om att min ena häst ska ändra sig tillbaka så att sadeln passar perfekt igen och någon Stübben-återförsäljare i trakten finns inte heller, likaså verkar just den sadeln (Stübben Excalibur) stört omöjlig att få tag på begagnad i vidare bomvidd (har 31 men behöver 32 i vidd). Ledsen

Undrar därför om ni har tips på sadlar som kan tänkas funka enligt följande:

  • Singelkåpa
  • STORA stöd för överskänkeln
  • Djupt säte
  • Långa kåpor och finnas att få tag på med 18" i sits
  • Passa hästar som är något överbyggda bak men i övrigt "normala" i rygglinjen
  • absolut inte kilbossor, det ska vara rundbossor

Har ni några tips? Glad Vad rider ni i för några sadlar? Är ni nöjda?

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2013-10-17 19:57 #1 av: viktoria91

Jag har en Sensation ride G4, en bomlös. Är otroligt nöjd! Känner varje muskel på ponnyn, känns precis som barbacka fast med mer stöd än från en bomsadel. Singelkåpa, bra knästöd, man kan flytta stigläderna fram och tillbaka hur man vill, skitbra!

Ponnyn har fått friare rörelser och kan verkligen JOBBA, andra gången jag red i den kom vi nästan upp i piaff, haha! ;)

Och jag har inte ont längre, jag har sedan jag började rida inte kunnat rida utan smärta och jag får mer ont för varje år som går då jag är gravt överrörlig, har skolios och nervskador efter en omkullridning.

http://www.softsaddles.info/sensation.g4.htm

Anmäl
2013-10-20 01:56 #2 av: Chestnut

#1 Har kikat en hel del på sensation ride faktiskt, särskilt eftersom min 4,5 åring är uppe i bomvidd som inte existerar längre (nordsvensk) och jag får ruggigt ont av w-sadeln samt att min gamla tant som sagt vuxit ur Excaliburn. Är dock lite osäker på hur man provar in en bomlös sadel?

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2013-10-20 07:01 #3 av: viktoria91

Jag tog med hästen till Helen på soft saddles. Annars skickar man bilder på hästens rygg som hon "provar ute" via dem, hon är otroligt duktig på det! Vidden provar man inte ut då man kan lägga den platt alltså kan du få den hur vid som helst!

Anmäl
2013-10-20 07:43 #4 av: viktoria91

Om du går in på hemsidan så kan du se min dam under nöjda kunder sensation ride 2013.;-)

Anmäl
2014-01-11 19:01 #5 av: Chestnut

Har insett att jag måste lägga ner mer krut på att hitta en sadel som passar mig (så får jag väl skaffa häst som sadeln passar på, hehe). Visst så älskar jag min Stübben Excalibur men känner att jag skulle behöva mjukare säte och större knästöd för att prestera de dagar jag rider 2-3 hästar själv. Chess börjar bli sliten Tyst

Så tanken har börjat slå mig att hitta en sadel jag trivs jävligt bra i och då en sådan som ligger bra på de flesta hästarna så att jag kan använda samma på alla hästarna, ev i kombo med padd på vissa... Tips? Det enda som poppar upp i mitt huvud är Butet när det gäller passa många hästar. 

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2014-01-11 19:43 #6 av: viktoria91

Vad är det som inte passar dig i sadelväg? Jag står fast vid Sensation, går att ha på många hästar.;-) Sensationen har mjukt, skönt säte och bra med knästöd. Jag har ridit i många olika sadlar men aldrig hittat "hem" i nån innan.

Anmäl
2014-01-11 19:43 #7 av: Lindbygarden

#5 Den typen av sadel skulle jag också  vilja hitta så jag följer tråden med spänning.

Har också hört att Butet ska vara bra men har ingen egen erfarenhet.

Själv har jag ingen sadel som stämmer in på det du söker men här hänger en Isabell Werth och en Globus Clic, tanken är att när jag väl har en ridhäst igen som jag verkligen ska satsa på kommer vi att lägga en del krut på sadel till just henne/honom.

Anmäl
2014-01-11 20:21 #8 av: Peppe

Jag har en isabel werth som jag är rätt nöjd med. Den är rätt bred i sitsen så det tar ett tag innan bäckenet vänjer sig, men då är den verkligen jätteskön. Mjuk och stadig, man sitter fint i den vare sig man vill eller inte Skrattar

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Anmäl
2014-01-11 21:10 #9 av: Chestnut

Vad jag oftast "saknar" är att knästöden är för små och/eller sätet inte tillräckligt djupt. Samt att sitsen är lite hård på mina gamla Stübben sadlar bl a och just det ja, kåporna är oftast för korta. Vill ha en sadel som verkligen "ramar in" mig eftersom kroppen är lite sisådär.

#6 Får försöka få händerna på en Sensation att provrida, du verkar ju helt frälst iaf! ;)

#7/8 Isabell Werth - är det då Bates/Wintec?De har väl en modell som heter så om jag inte missminner mig. I så fall så skulle den rent krasst inte passa en enda häst här optimalt... Vilar huvudet i handenÄr ju det där med kilbossor även om att kunna byta bomvidd enkelt är ett stort plus! 

Det här med att hitta rätt sadel för mig som ryttare är en djungel har jag märkt. Har lagt så mycket krut på att hitta sadlar som passar hästarna men inte tusan passar de mig! 

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2014-01-11 21:27 #10 av: viktoria91

#9 Haha! Ja det är jag, har väldigt mycket problem med kroppen och detta är den enda sadlen jag verkligen kan rida i.:-)

Anmäl
2014-01-14 20:30 #11 av: MiaMaria

Globus Crincle passar in förutom på singelkåpan. Finns en del på begagnat marknaden men ofta rätt smala bomvidder

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.