Träning

Era bästa tips...

2012-12-18 16:55 #0 av: eemiliaa

Hej!

Har en 4åring som bara är lite grundutbildad, dvs kan skritt trav och galopp under ryttare, galoppskänkeln sitter inte. så på den nivån är vi.

Han är ganska pigg av sig och e väldigt springig i traven, jag vill att han ska ha ett stort och luftigt steg och samtidgt vila på stegt så småning om. vad är era bäst tips och övningar till att komma dit? hur hade ni gjort?

Anmäl
2012-12-18 19:47 #1 av: LinaN

Låt honom trava på i sin springiga trav förr eller senare så börjar han använda hjärnan och sänker sitt tempo och blir mer mjuk/lätthanterlig.

Det dummaste du kan göra är ju att försöka hålla in honom och stoppa honom. Varför?

  1. Det blir en dragkamp, som han troligtvis kommer vinna.
  2. Det kommer bli en mycket obehaglig upplevelse för er bägge.
  3. Han kan bli klaustrofobisk av att han känner trycket i bägge tyglarna och känner att han inte kan komma iväg nånstans. Vilket i sin tur kan leda till allsköns olater som att kasta med huvudet, undvika kontakt med bettet osv. Eller att han börjar kasta av eller stegra sig i långa loppet.
  4. Omvänd psykologi är bland det bästa som finns för unghästar (och hästar överlag) säg inte nej, säg visst, varsegod! Låt honom springa tills han börjar tänka.

Idag är våra halvblodshästar avlade på show/tävling de har spektakulära gångarter och har ett hett temperament men oavsett vilket håll så har de hästarna mycket motor och "go", antingen åt det fega håller och skyggar för allt eller ett hett temperament som går åt det dominanta och utåtagerande hållet. Visst finns det de som är stabilare än stabila, men de blir allt mer sällsynta.

Så jag tror många har mer nytta av att låta hästen göra som den vill tills hästen har slut på ideer eller att hästen börjar coola ner litet och är beredd att arbeta.

Det är bara en iakttagelse jag gjort på sistonne.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2012-12-19 14:33 #2 av: Brollan1

Tänkte bara kompletera "LinaN" lite med att skriva, utnyttja att hästen är springig till något nyttigt i stället för att hindra honom. Och som 4åring så är det normalt med mycket spring. Om du vill ha en häst som håller långt upp i åren och fortsätter att vara "villig" så ge er lite utrymme att utnyttja springet tillnyttiga rörelser som öppna, volter, serpentiner, skänkelvikning, hoppa lite, cavaletti, osv allt utan att bromsa mer än nödvändigt. Låt arbetet bromsa in hästen i stället så går energin till nyttiga saker.

Lycka till

Anmäl
2012-12-19 19:39 #3 av: LinaN

#2 *gilla*

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.