Unghästen

Stel unghäst

2012-06-28 18:29 #0 av: halludu

Hejsan alla dressyrnissar!

Jag har en unghäst på 4 år och vi ska börja tävla frammåt hösten är det tänkt. Både i dressyr och hoppning. Men jag har ett problem, han är väldigt stel i början av ridpassen..

När jag börjar rida är han stel och spänner sig, men när man är i slutet av ridpasset är han super mjuk och hur fin som helst. Vad ska jag göra för att få han lika fin och mjuk i början som i slutet. På tävling kan jag liksom inte rida fram 30-40 min och sen rida in på banan..

 

Tacksam för tips! :-)

Anmäl
2012-06-29 08:42 #1 av: Brollan1

En 4åring är inte helt fullvuxen och kan fortfarande ha tillväxtzoner som är jobbiga och för mycket jobb på en sådan häst gör att dom får problem. Jag tror på träningsvärk vilket betyder att du gör för mycket, för hårt, för tidigt.

Lägg mera tid på lugn och avslappad konditionsträning med inslag av serpentiner och lätta böjningar än att bara "jobba" dressyr så får du en mjukare häst i längden. Det finns en anledning varför utbildningsskalan lägger stor vikt vid "losgelassenheit".

Lycka till

Anmäl
2012-06-29 20:46 #2 av: halludu

Jag har lagt mycket tid på ut i skogen och lek och bus, men han ska börja tränas på riktigt. Inget mer skogsmullande med honom. Givetvis kommer skogen tränas i vilket fall men han ska tävlas och är redo men är stel i början.. Vill ha tips på övningar som kan få honom mer lösgjord.

Tack :-)

Anmäl
2012-06-30 10:32 #3 av: Brollan1

Din och hästens tidsskala verkar inte stämma överens, "lagt mycket tid" på en 4åring?

För att kunna "lägga mycket tid" på en 4åring så har du antingen startat hästen väldigt mycket för tidigt eller så är du och hästen inte överens om vad "lägga mycket tid" på någonting betyder. Nu är jag snäll och tror att ni bara inte är överens om tidsskalan på träningen.

En 4åring blir inte stel av att inte göra något, om den nu inte växer väldigt häftigt (och då tränar man inte den) eller så tränar du den så hårt att den blir stel. En till möjlig orsak till stelhet är att den har ett fysiskt fel, men det har du säkert kollat upp redan.

Du kan ju alltid kontrollera det jag skriver genom att ge hästen ledigt i 4-5 dagar och rid den efter det som du brukar, fråga dig sedan om den är stel i början av det passet eller inte. Minska kraftfodret i samma utsräckning som jobbet så den slipper "måndagssjukan".

Att försöka ta bort symptomen i stället för anledningen till symptomen är som att skruva ur varningslamporna när dom börjar lysa för att slippa se dom.

Lycka till

Anmäl
2012-07-02 15:10 #4 av: kaka1234567

Bra skriver där håller med en 4 åring blir inte stel Av att inte göra något min häst fyllde 5 nyligen han har tränats men aldrig blivigt extremt stel. Men när han blev de var de för att han fick trängsverk då dagen efter skriva jag och dagen efter de villa han man ska inte rida mer en hästen är gammal alltså din är 4 då ska han inte ridas mer en 4 dagar och det blir ungefär varannan dag sen så red jag inte alltid enligt detta Heléne utan jag gav han villa när det behövdes alltså även oftare sen måste de få minst 1 veckas vill då och då för att kroppen ska kunna bygga muskler . Det är under villan dem bygger muskler inte under träningen . En häst är bäbis i kroppen fram till7 och dem sk såklart få hård teänas som unga de ger sen bättre förutsättningar men villa krävs ochnträna hårt vare pass kan man inte göra även om det blir varannan dag . Ingen lek och skoksmulelridnign de låter som en tråkig inStällning på en unghäst i alla fall . Man ska ute gå så fort fram om inte hästen klarar av det . Min häst kan många rörelser öppna sluta skänken vilning förvändgalopp Galoppombyten men han är lätt lärd men har tränas inte hårdare för att han kan allt detta kan lite passage också men nu har han villar masser och ska tränas upp efter bettet och då ska vi inte traggla på banan . Vi ska bygga muskler innan han börjar med sina Galoppombyten . Han kan Galoppombyten men jag tänker inte sitta och göra dem för att han inte är musealas för det nu äfter betes perioden . Och det kanske du måste se över att bygga om från grunden kanske ? Så att han orkar en unghäst ska gå i låg form och lösgöras få öka galoppen och sträka ut sig . Ha kul medan man bygger muskler :)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2012-07-02 15:38 #5 av: Brollan1

"kaka1234567 " HAr många kloka ord (även om dom är svåra att läsa;-). Speciellt det med att även om hästen kan göra något så betyder det inte att den är mogen att börja träna det hårt. Hästar kan normalt allt vi vill redan utan ryttare på ryggen.

Ett exempel på det är att jag fick min häst att byta galopp på rakspår då vi var ute och red på en väg, så jag experimenterade lite och fick henne att byta i vart tredje steg, tre gånger på raken. Men känslan jag fick var att detta var hon inte mogen ännu för rent fysiskt (kanske alldrig kommer att bli det heller) och har alldrig bett henne göra det igen trots att jag vet att hon kan det.

Allt tar tid och låter vi inte det ta tid så får vi trasiga hästar, hästar som skulle kunna ha hållit upp över 20år. Titta på på hur måmga "lovande" hästar som säljs på nätet som efter några år inte längre är så "lovande" då man försökt sig på att gå fort fram med en häst som var talangfull och lärde sig fort utan att ta hänsyn till att hästen behöver mogna både fysiskt och psykiskt för att klara belastningen.

Lycka till

 

Anmäl
2012-07-02 19:28 #6 av: kaka1234567

Oj vad jag skrivit slarvigt :S ja tack du och håller helt med hästar kan och bara människan pressar den men den kanske inte är
Redo för det en.

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl