Tömkörning

Galopp

2011-05-04 20:33 #0 av: Polenta

Håller på och utbildar min travare från marken, tänkte lära honom galoppfattning (både höger och vänster) från marken för att sedan gå vidare med det under sadel - för att sedan kunna rida galoppintervaller (detta är en starthäst).

Men HUR lär man dom galoppfattning från marken? Jag har fått honom i en lugn och sansad galopp 2 gånger, första gången tror jag att de blev för jobbigt för honom i traven och tog galopp för att komma undan? Andra gången ställde jag honom lite i volten och smackade sedan 1 gång och han tog rätt galopp, jag blev dock så paff att jag glömde att säga galopp.

Funderar lite även på hur jag ska lära honom skilja på vänster och höger, då jag vill kunna säga typ "vänster" och då ska han fatta vänster galopp, för att sedan kunna lära honom ta vänster galopp på kommando + fattning under sadel.

Anmäl
2011-11-18 18:53 #1 av: Skivvy

håller på och lär in galoppen på min shettis. Och jag har valt att göra på detta vis:

Lär in galopp komandot i longering (puss ljudet har jag)
När han tar detta bra kommer vi gå över till samma sak i tömkörningen och då börja på volt och träna samma.

Vid galopp på rakt spår är väll min tanke att jag bara ställer honom vid galoppfattningen och på så vid får honom i rätt galopp.

 

Anmäl
2011-11-26 19:07 #2 av: Birke

Skriver för att kunna följa tråden:)

Anmäl
2011-12-01 13:24 #3 av: kaka1234567

....följa

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2011-12-03 17:23 #4 av: ebengtssson

följer :)

Anmäl
2011-12-06 10:08 #5 av: Linnea

Vad händer om du släpper honom lös i ridhus och manar på honom? Travar han bara eller slår han själv över i galopp? Du kan ju ha med nån liten skrämselgrej typ en läskburk med lite småten i som du skramlar med, då kanske han får lite tokryck och börjar galoppera och då kan du högt och tydligt ge kommandot galopp flera gånger. Har aldrig testat detta, bara en idé. Hade en travare innan men han galopperade hellre än travade så detta var aldrig några problem med honom.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2011-12-07 11:16 #6 av: xantos

Jag har själv tränat upp flera hästar till galoppfattning när det egentligen aldrig lärt sig den ordentligt utan rusat in å galopperat i panik.

Så här gör jag.. har först ridit hästen i enbart trav å lite skritt i några veckor/månad.. gå på trav volter, bryt av till skritt på samma ställe jämt, skritta några steg,flytta för innerskänkeln eller/och led med innertygeln, håll för guds skull inte fast i innertygeln , lägg till ljudet , väs mellan tänderna, psschpsschpsscch och ta galoppskänkeln.

Jag har gjort så i ett par dagar nu å igår fick jag till några riktigt bra fattningar men sedan gick galoppen alldeles för obalanserat å fort å då saktar jag av å klappar. Va noga med att inte dra i tyglarna när du saktar av, ev höj handen men ta den inte mot dig, rid med sätet, ingen bestraffning får förekomma. Klappa, ge efter på tygeln och gör om.

Dessa hästar blir ofta nästan paniskt skräckslagna när de tar galopp för de är vana att bli bestraffade då, det är det största hindret som ligger framför dig, ge hästen mod att våga galoppera. Min häst är ingen travare men ändå så stressad i galoppfattningen för hon har fått stryk om hon råkat fatta fel galopp. Just pssccch ljudet tycker jag är bra för det kommer inte för snabbt å starkt så att hästen hinner höra ljudet och reagera mjukt. ofta kan ju dessa hästar vara "vana" vid folk som gapar å skriken å nu vill du ju ha hästen lugn å balanserad innan man tar galoppen.

I longeringen så prova att ta från skritt, ta ett onormalt stort steg fram mot hästens rumpa och gör dig bred samtidigt som du gör ljudet och höjer pisken mot hästens kors, då brukar de flesta hästar ta galopp.

Detta har funkat för mig, lycka till.

Anmäl
2011-12-22 09:16 #7 av: xantos

Hur går det, har hon fattat galoppen??

Anmäl
2011-12-26 20:51 #8 av: Polenta

#5 Har inget ridhus men brukar släppa honom i paddocken, det tycker han är skitkul i ungefär 5 varv sedan är det inte roligt längre bara om jag springer med honom och då brukar han oftast trava först och sedan fallar han över i galopp när han känner för att bralla av sig lite. Har ingen tillgång till någon inhägnad paddock nu när jag har flyttat hästarna tyvärr.

#6 Tack för ett jättebra tips! Det ska jag absolu ha i åtanke, min häst är väldigt känslig för höga röster och reagarar lite väl starkt ibland vid smackningar osv.

#7 Det är en pojke ;) Vi har lagt galoppfattningen lite på is nu då jag har flyttat hästarna och har tyvärr ingen möjlighet till paddock nu.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.