Om dressyr

Öppna och Sluta

2012-06-03 21:59 #0 av: eefoto

Öppna och sluta är båda lösgörande och samlande övningar.Men vad är det egentligen som skiljer dem åt och hur ser dem olika ut?

Öppna:

Öppna är en samlande rörelse som framförallt hjälper dig med hästens samling,mjukhet och lyhördhet.Men som med allt får den inte resultat utan att den är korrekt genomförd.

Rörelsen öppna innebär lätt förklarat att hästen "öppnar" en volt,alltså att du rider början på en volt fast fortsätter på exempelvis spåret.Bakdelen är rakriktad i röselseriktningen samtidigt som kroppen är böjd runt ryttarens innerskänkel.Halsen är ställt i samma riktning som kroppen.

I en helt korrekt öppna går hästen på tre olika spår.Ytterbakben går på ett,inre bakbenet samt yttre frambenet går på samma spår och inre frambenet går på ett spår.

Sluta:

Sluta är även det en samlande rörelse som rids som en omvänd öppna.Alltså att "avsluta" volten.

I slutan är hästens framdel rakriktad i rörelseriktningen till skillnad från i öppnan där bakdelen istället är rak.Kroppen och hals är även här böjd runt ryttarens innerskänkel.

I en helt korrekt sluta går hästen på tre olika spår.Yttre frambenet på ett, inre frambenet och yttre bakbenet på ett och spåret längst i går inre bakbenet.

 

Vad vill ni se i nästa artikel?:)

 

 Erika, ~värd på dressyr~

Anmäl
2012-06-04 11:52 #1 av: Amalia.wahlström

Gärna lite tips på hur man gör ett galoppombyte :D

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.