Annons:
Etikettom-dressyr
Läst 39826 ggr
eefoto
2012-04-26 22:03

Skillnad på traven?

Alla har väll någon gång undrat vad den verkliga skillnaden är på arbetstrav och mellantrav.Men vilka olika trav finns det egentligen,och vad är det då som kännetecknar dessa?

Alla har väll någon gång undrat vad den verkliga skillnaden är på arbetstrav och mellantrav.Är det någon skillnad och vad är det då som kännetecknar det ena eller det andra?

Såhär förklaras travens skillnader i TR:Arbetstrav skall kännetecknas av att hästen rör sig lösgjord och i jämvikt på tygeln med lika steglängd i ett väl avvägt och ganska friskt tempo. Hästens form anpassas efter dess utbildningsståndpunkt.

Denna form av trav ligger mellan samlad- och mellantrav i vilken en häst som ännu ej utbildats i samling skall visa en väl balanserad och aktiv trav med framåtbjudning och engagerat bakbensarbete.
Samlad trav skall skiljas från arbetstrav genom en ökning av framdelens lätthet till följd av mer undersatta och böjda bakben samt ett något långsammare tempo.Hästens steglängd förkortas i förhållande till arbetstrav. Hästen skall med lätt framdel och bibehållen rytm röra sig med ökad schwung. Hästens vilande i steget med svävning som följd är felaktig.

Vad kan vi då fastställa genom detta?Jo mallantraven ligger mellan arbetstraven och den ökade traven.Arbetstraven är "rundare" än den ökade traven.Hästen ska då röra sig med ökat påskjut bakifrån och även något livligare tempo samt ökning av steglängden. Ryttaren i fråga ska låta hästen ha nosen längre framför lodplanet än i till exempel samlad trav.

Ökad trav kännetecknas av att hästen med liksidig steglängd, ökar sin steglängd så mycket som möjligt så att den med ett tydligt övertramp vinner mer mark.Detta görs genom kraftigt påskjut från bakbenen, hästen ska förbli på tygeln men samtidigt visa en friare oc något längre form. Ökad trav ska vara balanserad, rytmisk och fri från spänning.

Förlängd steglängd ligger mellan arbetstraven och mellantraven.Denna formen av trav visas då hästens utbildningspunkt inte uppgår till att kunna visa en korekt mellantrav. Förlängd steglängd skall utföras enligt beskrivningen för mellantrav, men med en mindre längning av steget.

 Erika, ~värd på dressyr~

Annons:
Lindbygarden
2012-04-29 11:46
norrbottens
2012-05-05 20:49
#2

Någon som har tips på hur jag ska min häst att bibehålla formen/bli lite lägre i ökningarna i traven? Hon är ganska lång med lång hals, 174hög. Hon vill bli väääldigt lång, frammåt -inte neråt. Hon tappar formen helt typ. tips? :)

eefoto
2012-05-05 20:58
#3

#2 Vid första tanken skulle jag nog säga att den inte har styrkan helt och hållet ännu.Har den nyligen lärt sig länga bakifrån och fram? Eller ät den ung? Vissa hästar har ju inte lätt för att länga och då är det bara att försöka öva fram till det resultat man vill ha. :)

 Erika, ~värd på dressyr~

norrbottens
2012-05-05 21:02
#4

#3 hhehe annat än ung, 19år x). Hon är en "pensionerad" hopphäst, så kanske inte har gått så mycket ökad trav osv. Men mitt intresse för dressyr, och förhoppningarna för att börja tävla LC/LB iår, så måste jag försökte fåtill det ;) Hon går även konstigt (inte halt) hon lyfter bakhovarna högt och "dunsar" ner dom i marken igen, hon har svårt att sätta under sig, bakdelsvänding osv.

Så du menar mer ökningar? ^^

eefoto
2012-05-05 21:08
#5

Min ponny (som alltid iallafall här i sverige varit hoppponny) har haft svårt för just att öka rätt och behålla form samt takt.Han har förmodligen inte lärt sig det någon gång.

Som det låter har hästen inte redigt lärt sig heller. Och hopphästar behöver ju aldrig öka traven inne på en hoppbana. Men det bästa tipset jag fått till min ponny är att vara snabb i fingrarna och "leka" ner honom samt luta mig något fram och lätta lite i sadeln (alternativt rida lätt).På så sätt får hästen försöka lära sig själv att hitta takt. :)

 Erika, ~värd på dressyr~

Upp till toppen
Annons: