Annons:
Etikettom-dressyr
Läst 14661 ggr
LinaN
11/20/08, 12:57 PM

Dressyr på mer än ett sätt?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vad innefattas egentligen av dressyren idag? Måste man harva runt en ridbana i vått och torrt, eller innefattar begreppet "dressyr" något mer än höga hattar och Grand Prix moment? Finns det verkligen olika typer av dressyr?

Ja, faktiskt så finns det många typer av dressyr, allt ifrån ridskoledressyren en gång i veckan till trickträning och de svåra skolorna ovan mark i den akademiska dressyren. Denna artikel syftar till att ge en liten överblick till vilka dressyr"grenar" som faktiskt finns att tillgå ute i hästsporten idag.

287790_dressage__3.jpg

Klassisk dressyr är även kallad Engelsk dressyr, det är den form som man idag tävlar i och är utvecklad ur den gamla dressyren som man för 100 år sedananvände i kavalleriet fortfarande. Det vill säga den beridna arméns läror och skolning av hästarna. Denna dressyren kan man säga att den präglas litet av höga hattar, tävlingsambition och snygga halvblods och varmblodshästar som det svenska halvblodet, de vackra hannoveranare och andra hetlevrade tävlingsmaskiner av glänsande päls och med fantastiska rörelser!

!Trav-2[1].jpg

Akademisk dressyr som ofta även kallas Barock-ridning är en mycket äldre form av dressyr som användes från 1600-talet och framåt och utvecklades av adeln i Frankrike, England och i andra betydande senmedeltida städer. Denna formen av dressyr utvecklades för att duellera och kriga till häst. Akademiskt och Barock är inte samma sak, mer om detta i en kommande artikel om just dessa dressyr-grenar kommer då. Den akademiska ridkonsten präglas av gymnastiseringen av hästen, höga skolor och en helt annan form hos hästen än i den klassiska dressyren. Hästarna kan vara allt från arabiska fullblod till grova ardennrar och nordsvenskar, som med en oerhörd samling och vacker form slår oss med häpnad i uppvisningssammanhang!

899902_untitled.jpg

899903_untitled.jpg

Frihetsdressyr och Trickträning är en missförstådd gren av dressyren, ofta kommer denna konstform hand i hand med att det bara är "gulliga circus-tricks" man lärt hästen. Övningar som spansk skritt, buga, lägga sig ner och så vidare. Men rötterna i dessa övningar ligger i den akademiska dressyren. Där många övningar användes dels i strid och numera till uppvisning. Att trickträna hästen kräver oerhörda mängder tålamod och engagemang, kommunikationen stärks och man har värdefulla tillgångar att sedan använda från hästryggen. Trickträning kan alla hästar utföra, från minsta shetlandsponnyn till största shiren, alla kan utföra denna typen av lydnadsdressyr!

Dressyr på lång tygel är en gravt underskattad konstform och gren av dressyren. Allt du kan göra från hästrygggen kan du även göra på lång tygel. Tömkörningen är förstadiet till dressyr på lång tygel, de flesta hästar kan man tömköra men att arbeta på tygel kräver massor, inte av hästen utan av människan eftersom ma nsjälv ska springa med hästen hela tiden. Alla skolor såsom öppnor och slutor, galloppombyten, piaffer, passager med flera kan hästen utföra på lång tygel men utan att bli påverkade av en ryttares tyngd. Vid dressyr på tygel har man inte lika långa tömmar som när man tömkör, och man går i höjd med hästens höftben. Vid detta arbetet är hästen utrustad i träns eller kapson och med två lång tyglar ca 6-8m långa, föraren är utrustad med enbart pisken. Mer om just denna variant av "tömkörning" kommer ni kunna läsa i kommande artiklar.

Dressyr på Töm är en mer vedertagen och allmänt känd variant av avsuttet arbete. Precis som dressyren på lång tyge

l så kan man göra alla skolor på töm. När man arbetar på töm så ska man hålla ett säkerhetsavstånd till hästen så att om den sparkar så ska man vara utom räckhåll. Utrustningen man använder är en tömkörningsgjord med två ringar eller flera, ju fler ringar dess större möjlighet att fästa tömmarna och variera arbetsställningen. Man har självklart då träns eller kapson och långa tömmar som är 12-16 meter långa. Den största skillnaden är att man som förare slipper springa runt lika mycket som om man hade arbetat på lång tygel. Mer om denna arbetsform kommer ni kunna läsa om i senare artiklar.

dressyrkörn..jpg

Körning är också en dressyrform, man kan tävla i dressyr med häst och vagn. Det som skiljer denna dressyrgren mest från vanlig klassisk dressyr är utrustningen och storleken på banan. En körbana är fortfarande fyrkantig men så mycket större. Körtävlingarna har sina egna dressyrprogram och domare. Mer kommer komma i en separat artikel om dressyrkörning!

Western Pleasure

Man ska få intrycket av att hästen är ett nöje att rida, a pleasure, hästens huvud ska hållas stilla och med endast en lätt kontakt med hästens mun, eller med helt löst hängande tyglar. När man tävlar rider alla ekipage inne på banan samtidigt och ridningen sker längst fyrkans spåret och man rider inget program utan domare säger till vad man ska utföra för gångart. När domaren bedömer ser den ofta, vinnaren på ett tidigt stadium och använder sen resten av tiden att rangordna resterande ryttare. Eftersom alla ekipage är inne på banan samtidigt ofta upp till 30 stycken, så går varje klass fort och är en väldigt publikvänlig sport. Utrustningen är klassisk westernutrustning och ofta väldigt vackra och färggranna kläder.

554226_western_riding_4.jpg

Western Ridning, Man rider hästen i ett mönster under ett normalt tempo, som ska vara taktmässigt mjukt och exakt. Byten ska vara rena, utföras samtidigt med bak och framben och mitt emellan två markeringar. Det är hästens lydnad, mjukhet, temperament, gångarter och galoppombyten som bedöms.

Man rider tillsammans med andra ryttare på fyrkansspåret men även ett individuellt mönster, som finns i regel boken, rids under en tävling. Mönstren finns från väldigt enkla, utan galoppombyten till mer avancerade. Stor vikt läggs på ryttarens sits och hästens smidighet och lyhördhet. Som i alla western grena läggs mycket stor vikt vid att hästen ska vara väluppfostrad.

Tack till Anders Eriksson (tömkörning), Katrin Wallberg (Akademisk ridkonst) och Jenny på Drive Out (Dressyrkörning) för lånet av bilderna till repsektive gren! Övriga bilder från C-right fri sida.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Lindbygarden
11/30/08, 1:28 AM
#1

Intressant artikel!

ThunderClap
12/3/08, 5:55 PM
#2

Bra artikel att ha med ifrån början för att öppna upp allas ögon om att ALL dressyr borde vara välkommen här :)

LinaN
12/3/08, 6:16 PM
#3

#2 Det som var min tanke :) Det finns så oerhört mycket inom dressyren och det här är ju egentligen bara skrap på ytan ^^

Sen finns ju annan dressyr, hunddressyr/lydnad, kameldressyr, cirkusdressyr med allt från tamkatter till elefanter. Men vi valde att begränsa oss till häst-dressyren :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

exitingsvillemo
12/3/08, 11:07 PM
#4

haha, ja Lina lite begränsningar måste man ju haSkrattande

goldmedal
12/8/08, 2:23 PM
#5

Bra skrivet. :)

Någon här som håller på med frihetsdressyr och dressyr på lång tygel?

LinaN
12/8/08, 2:59 PM
#6

#5 mest i fantasin änsålänge. Vill jobba mer med lång tygel men hade tänkt vänta tills jag tittat om en film om det (av Piet Bakker o ellen Ofstad) och fått hem min nya bok av katrin wallberg.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Marster
12/8/08, 9:49 PM
#7

Rider Akademiskt inspererat och det är inte alls så annorlunda form. Man jobbar ju dom mer i låg form men även i den rundare högre formen. Bra artikel! :D

Upp till toppen
Annons: