2008-11-24 16:24 #0 av: Lindbygarden

Ibland ser man olika bokstavskombinationer efter hästarnas namn. Tänkte vi skulle reda ut det här! Samt har det någon som helst betydelse för oss inom dressyren?

  

Ja ibland ser man att det står olika bokstäver efter hästens namn. Men vad betyder de och är de viktiga?

                                    kilroy2

Godkände hingsten Kilroy x Foto: Lena Bengtsson                              

Jag skulle vilja säga att det är viktigt att dessa bokstäver kommer med och att de blir rätt. De visar nämligen rastillhörigheten.  De kan dyka upp i resultatlistor i hästars stamtavlor och i  annonser mm.                               

  För en uppfödare är det mycket viktigt att deras avkommor "får med sina bokstäver" då de annars lika gärna kan vara av annan ponny eller halvblodsras.

När du köper en häst och vill undersöka härstamningen är det också mycket intressant att veta. Framförallt om du har ett avelsintresse.

 

Men vad indikerar då dessa bokstäver?

 Enkelt förklarat så betyder;saltomortal

xx = Engelskt fullblod                            

ox = Arabiskt fullblod

x = Angloarabiskt fullblod (en ras där man korsar , för rasen godkända individer, Engelskt fullblod och Arabiskt fullblod)

 

Står det då alltså Lauries Crusador xx så betyder det att han är av rasen Engelskt fullblod. Om det står Medalj ox är det ett Arabiskt fullblod och slutligen Marabou x som är enAngloarab.      

                                             Saltomortal ox Foto: Helene Sipinen

Ibland kan man också se i stamtavlor att vissa hästars namn är skrivna med rött, detta betyder att de är av fullblodsras.

 

Vilken betydelse har fullblodet för oss dressyrintresserade?

För många betyder engelskt fullblod antingen löphästar eller kanske fälttävlanshästar. I fälttävlan eftersträvar men hög andel fullblod i sina hästar.

pooh

Black Pooh xx våren 1999

Det är där många är vana vid att det finns fullblod. Men på dressyrbanan?

Jag skulle vilja påstå att det är, och även var igår, av stort intresse för den dressyrintresserade då många eftersträvar en hög andel blod i sina hästar för lätthet och bättre galopp.  En hög andel blod kallar man det när det rör sig om fullblod.

Idag finns det många avelshingstar här i Sverige med en hög andel blod i. Även några renrasiga xx-hingstar såsom Homme d´Honneur xx, Mr Carrera xx och Mr Carreras far Eighty Eight Keys xx mfl.

 Vi har bla hingstar som Loredes och Tsarevitj vilka har 50% andel engelskt fullblod. Den förstnämnde med fadern Lauries Crusador xx och den sistnämnde med Prince Thatch xx som far.

I tyskland tillhör LC och PT två av de inflytelserikaste fullblodshingstarna i gångartsaveln.

Sen har vi flera hingstar med fullblod i andra led dvs där mormor, morfar, farmor eller farfar är fullblod. Kanske tom både mormor och farfar som är fullblod.

Till dessa hör bla Ravell, Black Coffee, Bocelli, Daytona, Dionysos, Highcruiser, Highlander, Hohenstaufen II och  Roosevelt för att nämna några hingstar.

Så hem och kika i stamtavlan hos era hästar och se om ni kan hitta xx, ox eller kanske ett litet x!

 

Stort tack till Charlie på Stall Pooh, Kicki på Axlunda Stuteri och Lena på Stensnäs Anglo Stuteri för att jag får låna era bilder!