Om dressyrhästar

Chocco- en katt bland hermelinerna. Del II

2009-02-05 14:32 #0 av: Lindbygarden

Den andra och avslutande delen om arabhästen Chocco och hans ryttare Linda Carlsson.

  Hur ser en "vanlig" träningsvecka ut för er och hur mycket rider du inne i manege eller paddock?

 

galopp

Foto: www.ck24.at

 Det är svårt att svara på, beror jättemycket på årstid och tid i största allmänhet!
 När jag har tid, ork och möjlighet så försöker jag rida 6 dagar per vecka, periodvis rider jag bara varannan dag och ibland vilar han helt. Beror som sagt var helt och hållet på tid och ork.
 Sommartid rider jag väldigt mycket ut och då oftast helt kravlöst. Ofta innehåller uteritterna full galopp på en sträcka, han både behöver det och gillar det.

När vi tränar dressyr som mest sommartid så försöker jag ändå rida ut ungefär varannan dag. Trimmar i princip aldrig dressyr när vi rider ut.
 
På vintern blir det väldigt mycket ridhus. Dels pga. mörker och halka men framförallt då jag brukar ha honom oskodd då. Dels så blir då halkrisken för stor om det är is samt han blir lite för ömfotad för att rida ut när det är för fruset.
Annars beger vi oss gärna ut när det är väder för det även på vintern, om det är mörkt skrittar vi ut med pannlampa, är det mjukt och fint så rider vi ut som vanligt i full kareta!

Annars består vinterns ridhusträning av väldigt mycket barbacka ridning. Främst för att det spar tid men även för att det är bra att variera sig, är varmt för ryttaren, skönt för hästen att slippa alla grejer (Chocco får lätt skav) och bra sitsträning. Dessutom är det enkelt att ha honom helt lös om jag känner för det då det bara är att ta av tränset - brukar låta honom gå lös med mig efter att jag ridit klart.

träning

Foto: Marta (våren 2007)

Jag varierar även betslingen ganska ofta - året runt i för sig men mer vintertid då det inte är tävlingssäsong. Under vinterhalvåret brukar jag rida ungefär varannan dag på tredelat tränsbett och varannan på rakt. Har i princip aldrig nosgrimma när jag rider med träns. Vissa dagar rider vi med grimma och ibland kandar. Åker jag och tränar för tränare rider jag alltid på kandar.
 
Vad vi gör varierar också, beroende på humör osv. Men jag har sällan en plan när jag tar ut honom utan det kommer efter hand som jag rider.

 Ibland har jag ju en tanke när jag åker till stallet vad vi ska träna på men det anpassas efter hur vi båda känner oss när det väl är dags. Ena gången blir det mycket programträning, nästa kanske mycket tramp/piaff samt passage, eller bytesserier, eller som det varit nu ett tag mycket galoppslutor och byten mellan dem.

Vissa dagar, framförallt på vintern, så är det mer avslappnande ridning. Utan större krav med lång, låg hals, mycket på böjda spår då och mycket under lättridning och fältsits.

Jag har nästan alltid radion med musik kanal på, älskar att rida till musik!

Vissa vinterdagar sätter vi på favorit musiken och kandaret. Sen dansar vi i takt med den musiken, min favorit ridning! Älskar att rida till bra musik!

 

Vem/vilka rider du för?

 

Jag har inte haft råd att träna så mycket för tränare och väljer jag mellan träning eller tävling så går tävling före.

När man rider mycket själv så gäller det att lyssna på hästarna, prova sig fram med mycket fantasi och fundering och se vad som fungerar.

  Man kan lära sig enormt mycket bara av att rida många hästar, oavsett om de är utbildade eller ej. Under åren jag arbetade med hästar red jag ofta mellan 10-15 hästar per dag vilket är enormt lärorikt.

Men har man möjlighet att träna för bra tränare så är det guld värt, framförallt går det snabbare om någon kan tala om för en att vissa saker inte fungerar än att man genom att prova sig fram ska komma på det själv.

Jag har haft förmånen att få arbeta hos och bli undervisad av Överste Kurt Albrecht Von Ziegner i Tyskland, där lärde jag mej otroligt mycket. 

prisutdelning

Foto: Linda Knape

I Sverige har jag också haft förmånen att lära mig massor av en hel del olika duktiga tränare och hästmänniskor, ingen nämnd ingen glömd.

 Men just nu och under några års tid har jag i första hand tränat för Mollis Persson som jag är otroligt nöjd med!

 Hon har själv tävlat och utbildat flera hästar till GP, har många duktiga elever på alla nivåer samt dömer tom George. Mitt tränande går i perioder o styrs i första hand av plånboken. Optimalt tycker jag det är om jag har möjlighet att träna åtminstone varannan vecka.

 

Hur har bemötandet varit hos dina medtävlare och hos tränare?

 

Det varierar men nu för tiden känner många till oss så det känns väl rätt så positivt. Så har det dock inte alltid varit. Jag upplever fortfarande att vi inte riktigt tas på allvar av en del.

 Många är dock positiva till min häst och tycker det är roligt att se en så pass välutbildad arabhäst.

hälsning

Foto: www.ck24.at  (EM 2008)

 Kan du berätta lite mer exakt om era tävlingsmeriter?

De framgångar vi haft på regionala tävlingar bland alla raser är de jag är mest stolt över. Där har vi ganska många placeringar i Msv B under de senaste åren och har även ingått i Gärds framgångsrika Msv B lag under några år.

 Vi har också en vinst i vardera Msv B och Msv A på regional tävling.

Som arabhäst räknat är han en av de bästa i Europa och den enda arabhäst idag i Sverige som tävlar på denna nivå.

Vi har i dagsläget 6 SM täcken och har varit regerande svenska mästare i arabhäst dressyr sedan 2003.
Vi har deltagit i 3 Europa Mästerskap där vi vunnit eller placerat oss i alla klasser vi startat.
2003 tog vi brons i dressyren

2004 tog vi en 6:e placering  

2008 tog vi brons i både dressyr och English Pleasure.

Vi har också blivit utsedda till Årets Arab i dressyr häst under 4 år vilket slutligen resulterade i utmärkelsen Elit Arab vilket bara utdelas en gång under hästens liv. 4 år är också maximalt vad man kan bli årets arab.

Närmast ligger en debut i Intermediare I i mars och vi kommer då att bli det andra svenska arabhästekipaget genom tiderna som startat denna klass på nationell tävling, den första var Maud Delling med Zamiar.

prisutdelning

Foto www.ck24.at (EM 2008)

 

 Det absolut bästa minnet än så länge ihop med Chocco?

 Många... och olika... Men bland annat första gången han trampade vid hand.

Det har varit oerhört svårt att lära honom piaffera så när jag efter mycket om och men fick honom att trampa relativt avspänd vid handen så var det helt fantastiskt!
Finns också en del tävlingsminnen där han ställt upp o gjort sitt yttersta trots värme, flugor, vatten på banan eller annat som rört mej till tårar.

 Eller när han gnäggar glatt varje dag jag kommer till stallet.
Vår första placering i Msv B! Alla våra resor ihop. När vi red hubertusjakt.

 Våra vansinnesgalopper så tårarna rinner när vi rider ut.

hubertusjakt

Foto: Karin Rügheimer  

 När han efter 48 h korsförlamning tog några stapplande steg..

När han tog sina första steg i passage... första gången vi klarade en serie på en tävling... Varje dag när han slickar mej i ansiktet... När jag rider passage barbacka i grimma..
O inte att förglömma vår sista tävling i år där vi vann Msv An!

Varje gång han så duktigt och försiktigt o villigt kliver in o ut ur släpet. Alla våra betespauser längs med Autobahn. Ja, jisses, de är MASSOR!

 Jag älskar att sätta på favorit musiken på högsta volym o dansa med honom till musiken!

  

Vad tror du är viktigt att göra för att motivera och ha en lycklig häst?

 

Om jag gissar vad min häst uppskattar mest så tror jag t.ex. att få rulla sig utan täcke och sen stå o sola en varm vårdag.

 Att få möjlighet att sträcka ut i full galopp på ett gräsfält så fort han överhuvud taget kan efter en dag i en liten lerig begränsad inhägnad.

 Kanske uppskattar han att få komma ut och strosa och se sig omkring någon annan stans än där han tillbringar många timmar varje dag.

Att få något extra gott att äta som man inte får varje dag! Chocco tycker ju t.ex. jättemycket om multivitamin juice och jag brukar köpa 2 liters paket och ge honom ibland, han gnäggar när han ser paketet! Clementiner, min älskar clementiner som vi ibland delar efter ett träningspass.

Att ta sig tid att hjälpa till och klia dem där det kliar.

Eller ge dem en extra lång ryckt!

Att låta dem gå med en hagkompis de trivs med och har samma intresse som. Att ha en kompis att stå och klia sig med är säkert en höjdare om man är häst!

 Sen verkar min gilla att åka på långtävlingar, gissar att det är den totala uppmärksamhet han får från mig och andra samt den mentala stimulans det innebär att komma bort och träffa andra hästar samt bo på annan plats. På stortävling står han ju verkligen i centrum och social som han är så verkar det vara rena julafton för honom! 

Till syvende o sist gäller det att ta vara på den tid vi får tillsammans med våra älskade hästar, den varar inte för evigt o vi har ingen aning om hur långt vi har kvar.

transport

Foto: Therese Danielsson
 

 

  Ett jätte stort tack till Linda Carlsson som tog sig tid att svara så utförligt på frågorna. Mer om henne och Chocco kan ni läsa på Lindas blogg http://tralopp.bloggagratis.se

Även ett stort tack till alla fotografer som låtit mig använda alla fina bilder på Chocco och Linda i dessa två artiklar. www.ck24.at , Martin och Eva Larsson(www.martin-eva-foto.se), Linda Knape, Johanna Lagnevall (www.johannalagnevall.com ), Marta,  Karin Rügheimer(www.rygheimer.com) och sist men inte minst Therese Danielsson. Jätte tack till er!

 

 

Anmäl
2009-02-07 11:56 #1 av: MiaMaria

Suveränt!! Blir rörd av Lindas engagemang och att hon låter Chocco vara den häst han faktiskt är!

Lycka till i framtiden Linda! Kommer hålla ögonen öppna efter er!

Anmäl
2009-02-07 12:04 #2 av: Lindbygarden

Ja visst är hon helt fantastisk?

 Hon och Chocco är ju också ett levande exempel på att det faktiskt går med mycket hjärta och stort engagemangGlad

Säger också stort lycka till och bamsekramen till er båda!

Anmäl
2009-02-07 12:19 #3 av: Fiona

Jätte bra artikel verkligen! Vilket engagemang hon har & vilken häst! Önskar dom alla lycka till Glad

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-02-07 15:27 #4 av: Marija

Underbar artikel, väldigt välskrivna frågor och svar. Kul att läsa! Glad

Anmäl
2009-02-07 15:31 #5 av: [slo]

Oj vilket ekipage, trodde helt ärligt inte riktigt att det fanns folk som tävlade på såpass hög nivå men fortfarande lät hästarna vara hästar! Underbart, blir riktigt glad av att läsa om dom Skrattande

Anmäl
2009-02-07 20:47 #6 av: Jappeloup

Vilken fin artikel om ett så fantastiskt ekipage!

Anmäl
2009-02-07 23:54 #7 av: Lauth

Jättefin artikel om ett sådant framgångsrikt ekipage som verkligen strålar harmoni både på banan som till vardags.

Anmäl
2009-02-11 16:40 #8 av: choccolinda

Återigen tack för era fina ord om min prins! De värmer gott! Glad

Anmäl
2009-02-11 16:46 #9 av: Lindbygarden

#8 Hej Linda och välkommen!Glad

Anmäl
2009-02-11 16:50 #10 av: Marrsson

Så härlig läsning!

De är inte så ofta man kan bli rörd till tårar av en intervju men med så mycket känslor så kan man inte hålla tillbaka... Lycka till under 2009! Jag hoppas verkligen att man får se mer av er!

//Marielle

Anmäl
2009-02-12 10:06 #11 av: LovisaJacobsson

Vad roligt att läsa!
Härligt att det någon på hög nivå som verkligen låter hästen vara häst.

Jag har fått uppfattningen att dom flesta knappast rider ut så ofta eller galopperar fort pga av skaderisker.
Så det var himla kul att läsa!

Anmäl
2009-02-13 12:16 #12 av: IdaS-A

Bra artikel!

Vad har Chocco för stam undrar jag?

Araber är helt underbara, har 2 st som tävlats med goda resultat i hoppning och dressyr. Det finns faktiskt ett par araber omkring mig som det går väldigt bra för på banorna.

Anmäl
2009-02-13 16:45 #13 av: choccolinda

Chocco är e Chock ue Pomar! Glad

Anmäl
2009-02-14 20:14 #14 av: IdaS-A

En till fråga.. varför rider du utan nosgrimma hemma? Någon speciell anlening, nyfiken

Anmäl
2009-02-15 00:52 #15 av: choccolinda

Han gillar inte att ha något runt nosen, o så tycker han om att kunna gäspa.. Måste ju vara hemskt att inte kunna gäspa om man känner för det!

Föredrar också att rida med så lite prylar som möjligt, tror även de flesta hästar föredrar att ha det så! Glad

Anmäl
2009-02-17 13:10 #16 av: MiaMaria

Hittade en artikel om Linda och Chocco i Sydsvenskan, publicerad i fredags, länk

Anmäl
2009-02-17 16:11 #17 av: Ninnii

En stor eloge till dig Linda som tar hand om din vän Chocco så väl. Blev väldigt rörd av den fina artiklen om dig och din häst. Mycket fint skrivet.

Anmäl
2009-02-18 11:04 #18 av: Mixie

Håller med #5!!! Tänk vad underbart att hästen ändå får vara häst! ;)

Anmäl
2009-02-22 23:52 #19 av: choccolinda

Tack igen! Vad gulliga ni är! Roligt med så mkt positiva kommentarer! :)

Anmäl
2009-02-24 00:52 #20 av: Invisible

Åhh, han är verkligen superfin, en riktig drömprins! Kyss

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.