Om dressyrhästar

Chocco - en katt bland hermelinerna! Del I

2009-01-15 16:21 #0 av: Lindbygarden

Det finns ett ekipage som verkligen har inspirerat mig och visat att det mesta är möjligt inom dressyrvärlden - Arabhästen Chocco och hans ryttare Linda Carlsson. Vad är då så unikt med dem? Här följer en artikel/intervju i två delar.

em2008

Foto: www.ck24.at (EM 2008)

 

Till att börja med så har Chocco ( e Chock ue Pomar) och Linda lyckats med bragden att vinna flera SM-guld i  SM för arabhästar. Dessutom har de tagit EM- medaljer under arabhäst EM . Inte nog med dessa meriter utan de har också vunnit och placerat sig ändå upp tom MSVA mot storhästekipage

De är alltså inte bara Sveriges bästa dressyrekipaget bland de tävlande inom sin ras utan de tävlar också "till vardags" mot stora hästar!  Det i sig är en bedrift då Chocco klassas enligt sin mankhöjd på 1.48 som ponny!

Detta gör att jag tycker att de är en inspirationskälla och de förkroppsligar enligt mig att faktiskt är möjligt att lyckas även om du inte följer normen!

 De flesta som är insatta i ridsporten vet att normen inom dressyren för seniorer är att rida på större halvblodshästar och de flesta följer den.

Hur ofta hör man inte ryttare undra om de kan tävla sin mindre häst, sin arab eller sin ponny i storhästklasserna dvs. seniorklasserna? Jag tycker att Linda och Chocco ger ett bra svar på om det är möjligt eller ej!

Deras framgångar borde även glädja oss då det också betyder att domare ute i landet dömer utefter ekipagens bedrifter.

Att det inte är fördomar eller typiska mallar gällande hur hästarna ska se ut eller röra sig styr bedömningen.

em

                           Foto: www.ck24.at

 

 Jag har själv länge varit nyfiken på Linda och hennes häst då jag under en längre tid läst om deras framgångar så jag kontaktade Linda via e-mail och hoppades att hon kunde berätta lite mer om henne själv och Chocco.

Jag återger hennes svar på flera av mina frågor så ni får en möjlighet att få veta mer om Linda och hennes Chocco.

 

När köpte du Chocco och hur kom det sig att det blev just han? 

 

Jag köpte honom som oinriden tre års hingst (han är född 1994).
När jag kom hem från att ha arbetat med hästar i Tyskland så tog jag emot en del hästar på inridning.                                 

Fick då en hel del arabhästar och jag fascinerades över att de var så enkla att hantera och trevliga att rida/utbilda.

Jag hade länge övervägt om jag hade råd med en egen häst.. Arabhästen tilltalade mig och de var dessutom inte så dyra.

Åkte på en hingstvisning på Blommeröd och fick då se Choccos pappa Chock som var den enda av de hingstar jag såg där som rörde sig med schwung i traven även när de kortade upp honom, dessutom hade han bra galopp vilket jag överlag saknade på de flesta arabhästar jag kom i kontakt med (inte alla dock).

På en arabhästtävling där jag deltog med två hästar kom Choccos uppfödare fram till mig och sa att han hade en avkomma till Chock till salu. Jag blev intresserad o vi kom överens om att jag skulle ta emot honom på inridning samt halvbrodern på tillridning under tre månader.

Om jag inte ville ha honom efter denna tid så fick han betala inridningen på Chocco. Under tiden betalade han för uppehället för hästarna.
Efter tre månader köpte jag båda.

 

riks

Foto: Eva & Martin Larsson (2004 Riks Blommeröd)

Vilka är Choccos starka sidor och vilka är hans svaga, om han har några?

 

Choccos starka sida är att han är så otroligt påverkbar, men det är inte enbart en fördel. 

Positivt sett är att man kan utveckla hans gångarter väldigt väldigt mycket! Negativt är att det också går att försämra dem lika mycket.

Med andra ord har han ett STORT register.

 Han är också extremt lyhörd för ryttaren så blir jag spänd blir han det, trycker jag för hårt svarar han inte, rör jag mig byter han osv. Så det gäller att hålla tungan rätt i mun!

Han är alltid extremt positiv och glad.

Han är den svåraste häst jag utbildat och har ifrågasatt i princip allt jag lärt honom, det positiva är att har han väl lärt sig något så sitter det där.

Jag kan ställa av honom i flera månader och sedan sitta upp o rida byten i vartannat som om han inte vilat alls. Det är ingen skillnad att rida honom efter en vila jämfört med när han går dagligen.

Han har en exteriör som inte är speciellt ändamålsenlig för dressyr med bland annat en sänkt rygg. Hans positiva attityd uppväger dock detta.

Ännu en fördel på tävlingsbanorna är att han inte är rädd för något.

De kan smälla bomber när vi tävlar utan att han reagerar alls.

 

Det hände tom en gång att staketet rasade på honom när vi red in, han sparkade av sig det men fortsatte sedan som om inget hänt trots storm och omkringflygande saker, detta gjorde dock inte alla våra medtävlares hästar. Så vi fick väldigt fina poäng på förtroende o lydnad.

Han har ett medfött tandfel vilket ställer till det en del i ridningen. Han har pga. detta en ganska svår mun och kräver regelbunden tandvård, men när allt är som det ska är han väldigt fin även i munnen.

trav

       Foto: Johanna Lagnevall (Riks Blommeröd 2004)

Det arabiska fullblodets fördelar kontra nackdelar i jämförelse med Halvblodshästar?

 Arabhästens fördel är deras psyke, de blir vad man gör dem till men är överlag väldigt lugna och enkla hästar att hantera.

De är lätta att påverka och jag upplever att de inte faller ur form lika lätt vid vila som många halvblodshästar gör. Utöver detta brukar de hålla sig fräscha länge och är sällan skadade *peppar, peppar*
Nackdelen är att de ofta är sänkta i ryggen. Många har väldigt markbunden galopp och raka bakben. Deras intelligens och påverkbarhet försvårar för ryttaren då de lätt tappar takten. Det händer väldigt mkt om man inte sitter still. Att de ofta är små i storleken gör också det lite svårare att hävda sig mot ex halvblodshästar.

 

När "upptäckte" du att han är så bra som han är? Var planen från början att han skulle bli din tävlingshäst eller har det vuxit fram?

 

 Chocco är ju min första egna häst och precis som med andra hästar jag ridit har alltid mitt mål varit att rida Grand Prix.

Chocco är väl egentligen inte speciellt mkt bättre än någon annan häst men jag har lagt mkt jobb på att utbilda honom och stärka hans svaga sidor.

 Han har från början tre bra gångarter vilket är en bra grund att arbeta vidare på. Tyvärr blev han inte så stor som jag hoppats och exteriören skulle jag väl tänka mig för två gånger innan jag köpte en likadan igen.

Sen har jag ju under tidens gång förälskat mig i honom vilket gör att jag inte har hjärta att sälja honom vilket väl egentligen vore det klokaste att göra med tanke på att han är ponny. 

Anmäl
2009-01-15 19:36 #1 av: exitingsvillemo

kalas-bra artikel.

Vilken fantastisk liten häst och vilken fantastisk ryttare

Anmäl
2009-01-15 20:22 #2 av: Fiona

Intressant & bra artikel! Vilket toppenekipage Glad

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-01-15 22:04 #3 av: Lindbygarden

Va trevligt att ni uppskattar den!

Det kommer en del II där Linda berättar lite mer om tävling och träning!

Anmäl
2009-01-16 10:31 #4 av: Marrsson

Jättetrevlig läsning! Jag har läst lite om dem tidigare och de är alltid lika kul att läsa om annorlunda ekipage! Jag har för mig att det finns filmer på dem också, de hade vart kul att se här då man verkligen ser hur snygg han är!

Tack för en bra artikel och jag ser fram emot del II Glad

//Marielle

Anmäl
2009-01-16 11:10 #5 av: Ahnna

Kul artikel om ett trevligt ekipage! Glad

Men lite trist att hon baktalar sig själv i de sista styckena - hela grejen med dem är ju att han är liten och dessutom arab, som ju har en lite speciell exteriör. Så det är ju trist att hon tycker att hans exteriör inte är så lyckad och att han borde säljas för att han är så liten... Foten i munnen (Min poäng är att hon skulle kunna unna sig att vara lite mer självgod och lyfta fram det positiva, eftersom de bevisligen har brutit mot alla normer och lyckats, istället för att vara blygsam och trycka på det negativa med hästen. Det får det att låta som att hon lyckades av en slump och inte av skicklighet.)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-01-16 11:28 #6 av: Lindbygarden

#5 Nej då har du nog missuppfattat henne för sälja honom har hon inte alls tänkt:o)

Men jag tycker att det är bra att hon belyser det ur en objektiv vinkel. För det ideala kanske inte är att rida ponny mot stor häst, de har nog fått kämpa extra hårt för sina poäng, framförallt i början.

Men det kommer en fortsättning så då kan du läsa mer sen, hon är fantastiskt ödmjuk!

 

Anmäl
2009-01-16 11:34 #7 av: Ahnna

#6 Det är det jag menar, att hon borde belysa ännu mer hur duktiga de är när de tävlar mot större ekipage. Man FÅR vara självgod när man har anledning! Skrattande

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-01-16 11:40 #8 av: Lindbygarden

#7 Ja de ska verkligen slå sig för bröstet!

Vi får se om hon kikar in till oss sen så får du säga till henne detGlad

Anmäl
2009-01-16 11:44 #9 av: Ahnna

#8 Jag har ju sagt det här redan. Flört

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-01-16 11:46 #10 av: Ahnna

Förresten, får man ha flughuva inne på dressyrbanan? Eller är första bilden från en framridning eller nåt?

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-01-16 12:22 #11 av: Tusen

Heja! Självklart måste man visa att även mindre hästar kan. Inom dressyrvärlden tycker jag att det är alldeles för många som har för stora hästar. Det måste vara som att va barn och rida en alldeles för stor ponny.

Anmäl
2009-01-16 12:26 #12 av: MiaMaria

Så kul o läsa! =) Är fast i deras blogg oxå =)

#10 utomlands får man ofta det och bilden är tagen från EM, vet itne vilket land de gick i då men antar att de e utrikes någonstans iaf =)

Anmäl
2009-01-16 15:17 #13 av: MiaMaria

Såg nu att Linda skrivit om artikeln i sin blogg, kul! =)

Anmäl
2009-01-16 23:44 #14 av: carito

Va kul att läsa om Linda och Chocco! Förutom att Linda är en fantastisk ryttare och hästmänniska är hon är otroligt ödmjuk och ROLIG tjej.

Råkar rida en häst då och då som står i samma stall som Chocco. Första gången jag träffade Linda trodde jag att hon va en simpel ridskoletjej som jag, en sån som med nöd och näppe fattar bra galopp och kan göra en hyfsad framdelsvändning typ...tills jag kom hem och googlade...och shit...nu har hon lärt mig en massa bra saker och det är jag superglad för. Skrattande Kul att ha hittat den här sidan oxå...till våren hoppas jag kunna köpa en snäll, superpålitlig, lagom stor, ca 148-155,  läromästare som jag kan motionsrida och lära mig lite mer dressyr på!

Anmäl
2009-01-17 10:37 #15 av: Lindbygarden

Vad roligt att den uppskattas!

#14 Varmt välkommen och jag hoppas du ska trivas hos oss!Glad

Anmäl
2009-01-17 10:37 #16 av: MiaMaria

#14 Välkommen hit Carito!
Kul att du känner till Linda o Chocco sen innan! Hittade du hit via deras blogg?
/Mia medarbetar på Dressyr

Anmäl
2009-01-17 16:40 #17 av: carito

Mmmmm, precis- hittade hit genom Lindas roliga blogg som jag verkligen tycker hon ska ge ut i bokform, en slags ryttarnas egen roliga Bridget Jones-dagbok- visst vore det kul!

Kul oxå med detta dressyr i fokus. Så många supertrevliga och hjälpsamma människor det finns i hästvärlden.

Och tack för välkomstorden...SkrattandeSkrattandeSkrattande

 

Anmäl
2009-01-29 14:21 #18 av: Yessica

Vilken härlig artikel! :) Brukar vara på andra ifokus-sidor, men nu så kollade jag runt lite på ifokus och hittade hit och till artikeln :) Mycket trevlig läsning, bra skrivet! *tumme upp*

Anmäl
2009-01-29 15:43 #19 av: MiaMaria

Jasmine, när kommer del 2? Jag är så nyfiken

Anmäl
2009-01-29 17:12 #20 av: Lindbygarden

Den kommer alldeles snartGlad

Anmäl
2009-01-30 02:31 #21 av: ACK46

Hej Linda - trevligt att läsa om din fantastiska lilla häst.

Det behövs ryttare som du som vet vad det handlar om och förstår rasens särarter - det är den bästa reklam rasen kan få.

Jag tycker Araben är värd en högre status som ridhäst och att fler hästar får chansen genom en gedigen utbildning.

Lycka till i fortsättningen!

Anmäl
2009-02-06 22:58 #22 av: imsuchadiva

Bra artikel (:

men jag funderar lite, det står att Chocco är ponny ( 1.48 ).. Hur kommer det sig då att Linda kan tävla honom? Om han registrerad ponny så är hon ju för gammal, eller har de speciella åldrar i tävlingar för araber?

Anmäl
2009-02-06 23:25 #23 av: Lindbygarden

#22

Hon tävlar honom mot stor hästGlad

Anmäl
2009-02-07 17:50 #24 av: imsuchadiva

ok (=

Anmäl
2009-02-11 16:36 #25 av: choccolinda

Tack för alla underbara kommentarer om min fina vita! Blir så glad av att läsa det ni skriver!

Han är som sagt ponny men tävlar som häst.

Vad gäller flughuva så tillåts det ibland utomlands på sommaren. Bilderna i artikeln är från EM som gick i Österrike.

Ang Choccos exteriör så gör den det hela rätt så mkt svårare.. Jag påpekar det mest för att man bör tänka på detta när man väljer häst. Det kan finnas egenskaper hos hästen i fråga som uppväger, men det är bra att vara medveten om att en icke ändamålsenlig exteriör gör det rätt så mkt svårare att utbilda hästen till svår klass.

Jag menar verkligen inte att raka ner på min underbara häst, men jag är väl medveten om våra brister och att vi knappast utgör ett hot mot den svenska eliten.. ;)

 

En katt bland hermelinerna - kanske, men helt klart en Humla! Humlan borde ju inte kunna flyga så som den ser ut.. men den gör det ändå! ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.