Om dressyr

Lösgörande serpentinövningar

2009-04-07 14:41 #0 av: LinaN

Har du idétorka? Eller är du trött på de vanliga övningarna du brukar träna med din häst för att lösgöra honom? Ta en kik här och se om du får litet inspiration!

Det senaste har vi fått en del frågor här om hur man ska lösgöra sin häst, oavsett ålder så rekommenderar jag serpentiner. Serpentiner är en blanding av ridning på böjt spår och på rakt spår, så man behöver både rakställa och böja sin häst. Detta är gymnasticerande för hästen och tränar också ryttarens koordination.

Man kan inte sitta och rida serpentiner utan att hålla ordning på sig själv. När man rider ska man ställa hästen, samtidigt som man ger vikt och skänkelsignaler till hästen. När hästen ställs åt höger ska vänster skänkel dras en aningens bakåt och forma hästens rumpa så den inte svänger ut, samtidigt som höger skänkel formar hästens insida. Samtidigt ska man sitta rakt över hästen och inte luta sig inåt i svängarna.

Här kommer ett antal övningar som man kan använda sig av. Rid detta själv, eller tillsammans med andra, men då är kanske en tät att föredra så man inte krockar på mitten.

Jag hoppas att ni kan ha överseende med mina bristande kunskaper i att rita i paint då ridvägarna är ritade i det mediet. Huvudsaken är väl att man förstår vad man ska göra, intesant?

Först ut är då den klassiska serpentinövningen, den kan man göra med 2 bågar och uppåt, ju fler bågar dess snävare svängar. Ett ojämnt antal bågar gör att du kommer ut i ett nytt varv, medan med jämnt antal bågar så kommer du ut i samma varv som du började i.

Här nedan är grunden för serpentinerna, med 6 bågar.

serpentinövning grund.jpg

Vidare kan man använda grunden och lägga den på längden istället som på tvären som ovan, då får man ett mer rakriktande moment, där man får jobba på att hålla hästen stadig på den linje man väljer att rida på. Tänk på att rama in hästen med skänklar och tygel för att ge honom ett stöd att utgå ifrån. Håller man om och ger detta stöd blir vinglet mindre.

serpentinövning 2.jpg

När man rider yngre hästar kan man ta hjälp av visuella mål, sätt upp koner där du ska göra dina bågar så har hästenn något att fixera sig på. Och När det gäller yngre hästar är det också bra att ta övningarna steg för steg, börja med 2 eller 3 serpentiner, gör det lätt för honom att förstå. Öka successivt svårigheten med fler serpentiner och ha framförallt inte för höga krav! Både för din egen skull och för hästens skull.

Nedan är en variant på den vanliga serpentinövningen, där du rider kortare bågar mellan de långa bågarna, detta är en bra övning om din häst har börjat förutspå vilket ditt nästa drag ska bli. På så vis kan du förekomma hästen så han inte börjar gå på ren automatik. Det kräver litet planering och organisation av hjälper men är inte alls så svårt när man väl kommit på hur man ska göra.

serpentinövning.jpg

En annan klassisk serpentinövning är den där du lägger en volt i själva serpentinböjarna. Rid ett eller flera varv. Detta är en övning som kräver bra planering från ryttaren, tydliga hjälper och att ryttaren ser till att hästen inte svänger ut med rumpan i volterna. Och som väldigt många vet är det lättare sagt än gjort i vissa fall. Denna övningen kan man göra fler eller färre serpentiner med volter, beroende på storleken på volterna och antalet serpentinbågar.

serpentinövning 3.jpg

En övning som är en blandning av ovan är också ett jättebra sätt att förekomma hästen om han börjat förutspå vad du ska göra. Rid en serpentin med 4 bågar men i första bågen gör du en volt åt antingen höger eller vänster, en 10-15m i diameter och när du är på medellinjen igen så gör du en volt åt andra håller. Så du har ridit en åtta på medellinjen. Rid sedan två bågar, och gör om övningen igen. Variera övningen genom att ena gången svänga direkt till höger och nästa gång till vänster så att volterna inte blir förutsägbara heller.

serpentinövning 4.jpg

Slutligen så kan man ju variera dessa övningar i oändlighet. Man kan välja att ta en del av varje, och snickra ihopa något själv. Jag vill också uppmana att om du har en bra serpentinövning, var inte rädd för att dela med dig! Så lägger vi till den här i artikeln så flera får ta del av övningen. på så sätt får vi alla ett utbyte, ingen kan allt men alla kan något som någon annan har nytta av!

serpentinövning5.jpg

Ha så skoj och lycka till med serpentinövningarna!

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-04-07 16:49 #1 av: Lindbygarden

Tack för matnyttiga tips! Bra artikel!

Anmäl
2009-04-07 18:21 #2 av: Tin-Tin74

Kanonbra tips!!! Något som verkligen behövs på våra ridtravare ;)

Sen gillar jag din uppmaning att vi ska dela med oss till varandra när vi har en bra övning! =D

Anmäl
2009-04-07 19:42 #3 av: MiaMaria

Bra artikel LinaN! Tummen upp!

Rättade till lite i början där du har skrivit sits signaler, i fackspråk heter de vikthjälper Cool

Anmäl
2009-04-07 20:35 #4 av: Scandi

Detta ska jag prova ikväll eller i morgon med eli :)

Anmäl
2009-04-07 21:30 #5 av: Marija

Riktigt bra artikel!

Anmäl
2009-04-07 21:50 #6 av: Buuc

Jättebra artikel! Nu blev man lite inspirerad. ;)

Anmäl
2009-04-07 22:18 #7 av: LinaN

#3 tackar ^^ ibland får man litet röta, seciellt när man sitter och tänker "måste få detta skrivet innan jag glömmer vad det var jag skulle skriva!" då trillar ibland detaljer bort ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-04-08 10:36 #8 av: water

Mycket bra tips.

Anmäl
2009-04-09 14:21 #9 av: Akerberg

Bra tips!

Anmäl
2009-04-09 23:16 #10 av: Flaxii

Bra tips! :)

Anmäl
2010-08-18 14:50 #11 av: zanrio

Jätte bra tips!:) Bra att du har ritat också, då förstod man mkt snabbare!!:D Tummen upp (Y)

Anmäl
2010-08-19 16:10 #12 av: cathie

Åh, dom där övningarna kommer från "hippson-häftet" va? Brukar själv träna mycket på dom, är jättebra! :)

Anmäl
2010-08-19 16:47 #13 av: kaka1234567

Mycket bra artikel =)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2010-08-20 15:11 #14 av: LinaN

#12 detta är inte från hippsonhäftet. JAg är litet allergisk mot att man kopierar övningar rakt av från andra sajter. Dessa har jag själv suttit och ritat fram.

Dock så är ju grundövningarna samma nästintill världen över så det är svårt att göra något riktgit orginellt.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-08-20 19:50 #15 av: Dyblygiad

Vi brukar träna mkt förvänd galopp i serpentiner. Även här måste ryttaren har koll på sina skänklar så mer tränade hästar inte byter galoppen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.