Tävling

Tävlingsekipage på DressyrIfokus

2009-05-05 18:38 #0 av: Lindbygarden

Vi kommer att presentera de ryttare och kuskar som tävlar i dressyr här på forumet. Sen hoppas vi att vi regelbundet kan få följa dem i deras vardag och på tävling. Som motivering för oss alla och för att kunna hejja på de som vill! Först ut är Sofia Genne och Hanna Fogler.

 Det var flera som hörde av sig och ville vara med. Vi kommer att få en presentation samt har ett antal frågor som de fått svara på. Inspirerade av frågeformuläret på jumpclub! Vi kommer dela upp dem på två personer åt gången då det annars blir för långt.

 

Sofia Genne och Mahjong samt Martijn.

Mitt namn är Sofia Genne, och jag är en tjej på 16 vårar från Uddevalla/Ljungskile

Jag har ridit sedan 6 års ålder, och håller på ännu. Fick min första ponny när jag var 8 år gammal. Ett russ/shettiskorsning, vid namn Lukas. Honom hade jag underbara somrar med då han fick vara hemma hos mig, resterande tider gick han på foder åt ridskolan som jag red på. En envis liten sak, men kunde allt jobba och vara snygg osv, så honom lärde jag mig mycket på.

Runt 10 års ålder var det dags för ny ponny då lilla Lulle började bli för liten, och hade tröttnat totalt på ridskolelivet. Lukas såldes ett tag senare.

Vi letade och letade, men jag fastnade inte för någon ponny vi provred. Förrän till slut och det blev väl ett val man kanske inte väljer till en 10 årig unge som älskar fart och fläkt... ett 4, snart 5 årigt b ponnysto, med en fullrulle-galopp.

Men jag var fast, och ja, på något sätt blev det den här ponnyn.

Stenbroåsens Candy som hon hette, var lite riden, kunde skänkel som betydde framåt - men inte stopp. Jag har aldrig haft en ponny som haft svårare att lära sig att korta upp sin galopp, hon har alltid varit en racerponny i galoppen. Men i vilket fall, på dessa 5 år nådde ekipaget upp till LA/LA!

Jag lärde mig massvis på att utbilda ponnyn, med hjälp av tränare som gillade oss som ekipage, och med mycket egen vilja.

 

Mahjong

Mahjong ox

 
Runt 12 års åldern fick jag ännu en ponny. En läromästare, kat D, Mahjong.

 En "tråkig dressyrgubbe". Vet inte varför det blev så, men det var mina tränare som puttade mig och så blev det som det blev.

Därför jag övergick till såpass mycket dressyr som det är nu. Det gick hyfsat bra för oss i början, vi låg på bra poäng utanför placeringar.

Men nog var jag liten på honom! Sedan gick allt ner, och har gjort under ett bra tag. Det har varit en lång period då jag funderat på att sälja honom, bara strunta i allt och sluta osv.

Tur att kompisar peppade som fasen, annars hade jag nog inte haft kvar honom och jobbat som jag gjorde. 

Sedan början av 2008 började allt fästas igen.

Jag har blivit längre & större (ja, det var kanske rätt normalt att bli från 12-15 års ålder.) Och kommer om honom på ett helt annat sätt, och man har märkt under våren innan att det kommer sig mer och mer, redan under sommaren på en tävling fick jag placeringar, och startade LA:4 i DM och var inte långt ifrån de bästa. 

Så när allt klickar, så vinner vi plötsligt allt vi startar!

 Glädje var det den hösten!

I hoppningen har vi gått framåt även under "tråkiga"-tiden faktiskt. När han kom hade han i princip aldrig hoppat, bara smått. Och nu har vi startat upp till LB! Placering tom LC. Vi har även testat på träningslopp i Ponnygalopp. Han älskar det! 2:a båda starterna. Testa om ni inte gjort det, det är en upplevelse! Mahjong älskar det!

 

M

Runt Januari 2008 hittade jag en ponny som jag tyckte såg fin ut.

 Vi åkte och tittade, och paxade honom redan efter vi varit där.

 En egentligen lite för liten ponny, då han var C ponny och väldigt tunn. (Skulle varit maxad, men var ca 136.) Dock en ungponny, och det var det jag ville ha - ett nytt projekt att utbilda nu när jag skulle sälja Candy b-ponnyn.
Fastnade för ponnyn, vid namn Martijn för hans gångarter. En liten ponny med stor gång! Så han är mitt nuvarande utbildningsprojekt. Efter 1 lokal start ute, två klasser, 2 placeringar och otroliga lovord från domare, KUL!!
 
 
Den 17 Maj 2008 åkte Candy ifrån mig. En ny familj, i Tranås. Urgullig familj, så där har hon det kanon!
 
I slutet av November 2008 blev Mahjong skadad. Sparkad i hagen och då troligen snubblat till och stukat sig/gjort något.

Så han har varit konvalecent nästan fram tills nu i April (Eller ja, han har hållt igång hela tiden i skritt, och sedan trav och galopp sedan januari ungefär tror jag, dock fick han något återfall som fördröjde det hela, men är helt bra nu och igång igen). Så nu tränar vi upp igen, och ska starta DIV 1 omgång 2 den 19 April, med hyfsade resultat.

Så ligger det till just nu..

 
 
 
När började du att rida/köra?
Började på ridskola när jag var 6 år, men redan innan det var det lite "åka häst" på knatteturer.

Hur länge har du tävlat?
Sedan 9-10 år ålder, då det började med klubbtävlingar.
 
Hur högt siktar du?
Högt!
 
Vad är ditt nästa mål?
Göra bra ifrån mig på Div 1, starta LAP:1 och kvala nationellt.
 
Om tio år?
Man kan ju alltid ha en dröm om att få tävla både hoppning & dressyr på heltid/internationellt osv.
 
Hur är du i stallet? (pedant- slarvig- gör allt själv eller har ngn som hjälper etc)
Allt från nogrann till slarvig. Beroende på vad det är jag ska göra. Får ofta hjälp av min mamma när hon är där, så vi hinner hem i tid osv. Tajt med tid till att träna o rida två pollar.
 
Bästa minnet i hästväg?
Tävlingsresultaten på nästa fråga, men även när jag startat 2 ponnygalopper med Mahjong, superkul! Man kände verkligen hur hästen tog i allt vad han kunde och fort gick det! Sedan simmandet med hästarna i havet, alla race i skogen, tävlingar med kompisar i full galopp, träningar, ja allt!
 
Bästa tävlingsminne?
Måste varit när allt helt plötsligt släppte mellan mig & Mahjong, och vi helt plötsligt vann allt vi startade under Div 2. (6 starter, vann alla utom 1 där jag kom 2:a) Det vet ju helt underbart! Och när då laget vann hela DIV 2. Sedan när jag vann min allra första tävling på B ponnyn, underbart! Och när jag nådde målet att innan min tid för b ponny var ute, hinna starta en LA i hoppning & en i dressyr på henne, både lyckades, 1 start i varje hann det bli.
 
Vem är din förebild?
Rolf Göran, lätt! Finns ingen som rider så in i norden ordentligt och mjukt. (Hoppryttaren Rolf-göran Bengtsson med OS-silver som främsta merit)
 
Största aha-upplevelsen på hästryggen?
Galopptävling på Göteborgs galopp tror jag, svårt..
 
Vad gör du när du inte är i stallet?
Jag är alltid i stallet. Nejmen då är det skolan. Om jag får tid ibland så är det kompisar/shopping och sånt.
 
Din styrka som ryttare?
Har alltid haft bra balans, det är kanske en styrka?
 
Har du något råd till oss andra hästmänniskor?
Jobba jobba jobba på :)

 

Hanna Fogler och Mandelman.

Hanna & Mandelman

Hanna Vogler och Mandelman

Om mig: Namn: Hanna Fogler Ålder: 14 (f. 1995

Om ponnyn: Namn: Mandelman Kön: Valack Ålder: 10 (f. 1999) Ras: Welshponny Kategori: C  

 Lite "historia" bakom mig och Mandelman: Vi köpte honom för ca 3 år sedan, när han var 7 år alltså och jag var 11.

 Hade då delat en 22-årig C-ponny med en kompis, så Mandel var ändå lite som en första ponny för mig. Så här i efterhand när man tänker tillbaka så var han kanske inte en lämplig förstaponny, det är ingen häst man bara hoppar upp och rider på.

När vi köpte honom var han utbildad LA/LA, men gick knappt igenom ett LC-program.

Idag är vi uppe på LA:P1, och vägen dit har varit lång och allt annat än enkel. När vi flyttade till Torslanda RK där vi står nu, så undrade de väl vad det var för något katten hade släpat in. Omusklad var han, gick inte att rida i form ett steg och kickade så fort det blev för jobbigt i galoppen - om man nu ens fick fram honom i galopp vill säga

Envis som synden. Tur att jag också är det.

Så mycket jag kämpat och gråtit över denna ponny, men aldrig gett upp. Vintern efter vi köpt honom var han som värst. Hade jag gjort minsta antydan till att vilja sälja honom hade mamma slängt ut en annons på direkten.

jag hade gett mig tusan på att det här SKA gå. Och det gjorde det.

Efter ca 1,5-2 år vände det och vi kunde faktiskt genomföra ett LB-program på över 50%. Sen dess har jag bara kämpat, kämpat, kämpat. Och nu är vi där vi är idag, på god väg uppåt, och jag kan med gott samvete ta all cred för det. Numera är Mandelman ett riktigt muskelknippe och går hur stadigt och fint som helst. Folk som inte sett honom på ett tag tror inte att det är samma ponny längre, på ett positivt sätt, och det är jätteroligt att höra - speciellt som jag kan ta åt mig det.  

Mandelman

Mandelman

Mål:
2009: Bli stadiga på LA:1-LA:6, LA:P1. Ev. kvala nationellt.
2010: Om vi lyckats kvala nationellt -09 så blir målet för 2010 att bli stadiga på FEI-klasserna och ev. kvala till SM.  

När började du att rida/köra?
Hm...i 4-5 års-åldern ungefär.

Hur länge har du tävlat?
Regelbundet ca 2-2,5 år, några småtävlingar innan dess.

Hur högt siktar du?
Med Mandelman  - SM iallafall :)
I framtiden så vill jag gärna tävla internationellt.

Vad är ditt nästa mål?
Att vi ska bli helt stadiga på LA:P1 och kunna rida med goda resultat i de klasserna.

Om tio år?
Då är jag 24 - då hoppas jag som sagt att jag tävlar internationellt.

Hur är du i stallet? (pedant- slarvig- gör allt själv eller har ngn som hjälper etc)
Mamma är nästan alltid med mig och hjälper till och så, kör till tävlingar osv. Hon och pappa är ju också mina främsta sponsorer ;)
Är ganska pedantisk i stallet, till skillnad från hemma (a)

Bästa minnet i hästväg?
Hm...när jag fick Mandelman måste det vara :)

Bästa tävlingsminne?
När jag tävlade min första LA:P1. Gick jättebra, Mandelman hur fin som helst.<3
Eller på Bohuscupen 2007 (?). Vi tog ut laget efter hur det hade gått i förklassen och då jag hade ridit på sämst resultat red jag inte i laget då, men rid individuellt i lagklassen sen. Han gick verkligen som en klocka och fick mitt första resultat på över 60 % (62,83%). Slog då alla i laget med 5-10%.

Vem är din förebild?
Jan Brink och Minna Telde framför allt.

Största aha-upplevelsen på hästryggen?
Oj, vet inte faktiskt.

Vad gör du när du inte är i stallet?
Det är inte ofta det, haha. Nejmen, är med kompisar, läxor. Fotografering är också ett stort intresse.

Din styrka som ryttare?
Sitsen tror jag. Och att jag är envis.

Har du något råd till oss andra hästmänniskor?
Ha kul när ni rider! Och sluta inte att kämpa - det kommer att löna sig i längden :)

 

Anmäl
2009-05-10 21:42 #1 av: Fiona

Trevlig läsning om två (tre när hon har två hästar) duktiga & fina ekipage :)

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-05-11 01:34 #2 av: ElinH

Kul att läsa! :)) Ska bli spännande att följa dem!

Anmäl
2009-05-11 02:06 #3 av: HannaT

Håller med båda två här över. :)

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-05-11 08:30 #4 av: Tin-Tin74

Ja riktigt roligt. Saknar faktiskt deras "ifokus-namn", heda varit trevligt att veta vems ansikte det är. Annars väldigt trevliga beskrivningar.

Anmäl
2009-05-11 09:02 #5 av: MiaMaria

Kul läsning!!

Va duktiga ni är, kämpa på nu så kommer ni med all säkerhet att nå era mål!!

Anmäl
2009-05-11 10:48 #6 av: Lindbygarden

Sofia Genne heter här sofiaGenne, Hanna tänkte jag skulle få avslöja sitt namn självOskyldig

Anmäl
2009-05-11 21:40 #7 av: SofiaGenne

Oj så denna ligger ute nu, vad fint det blev! :D
Roligt att läsa om Hanna & Mandelman också - de var på finalen i div 1 i helgen precis som jag...

Anmäl
2009-05-11 22:58 #8 av: Invisible

Jag är tokkär i din ponny, Hanna. Underbart vacker, och med tanke på hur han var innan så måste du gjort ett otroligt jobb! :)

Anmäl
2009-05-11 23:43 #9 av: Lagerquist

Superrolig läsning verkligen, ska bli roligt att följa Skrattande

Anmäl
2009-05-12 10:38 #10 av: Ninnii

Vad bar det blev!

Anmäl
2009-05-13 22:59 #11 av: Flaxii

Och det är alltså jag som är Hanna Fogler, så mitt användarnamn här är Flaxii ;)

Anmäl
2009-05-23 12:11 #12 av: Lindbygarden

Hanna och Sofia! Glöm inte att låta kameran gå varm inför uppföljningGlad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.