Tävling

Tävlingsekipage på Dressyr Del II

2009-05-23 11:14 #0 av: Lindbygarden

Vi fortsätter vår presentation av dressyrekipage! I del II kommer Sofie Pettersson och Julia Tingström presenteras.

Sofie Pettersson och Dancing Queen

Hej!

Jag heter Sofie Pettersson är 30 år och bor i Falun. Jag har tävlat upp till LA:4 med min förra häst. Men nu har jag skaffat mig en unghäst som jag förtillfället startar LB med. Målet i år är att starta LA med godkända poäng.

doris

Dancing Queen är ett sto född 2004 och är e. Don schufro- Sandro.

Hon är importerad ifrån Tyskland. Jag köpte henne nov - 07. Har varit inne i en period nu när hon är rädd för andra hästar, men det börjar släppa nu. Har även varit en liten otursfågel, fick bägge griffelbenen avsparkade på sommarbete, så det blev operation. Men idag är hon pigg och fräsch.

Hon är en riktig liten gostjej som alltid gör sitt bästa.

 

När började du att rida/köra?

När jag var 12 år.

Hur länge har du tävlat?

13 år

Hur högt siktar du?

 Så långt det går =)

Vad är ditt nästa mål?

Starta en LA detta år.

Om tio år?

Rida MSV

Hur är du i stallet? (pedant- slarvig- gör allt själv eller har ngn som hjälper etc) Jag gör allting själv.

Bästa minnet i hästväg?

Första gången jag red på Dancing Queen, det sa klick direkt

Bästa tävlingsminne?

Första segern med min förra häst Chapparone

Vem är din förebild?

Har ingen speciell

Största aha-upplevelsen på hästryggen?

När man bara kan sitta och le och hästen gör allt man ber om.

 

Vad gör du när du inte är i stallet?

Pysslar om mina katter och sitter vid datorn.

Din styrka som ryttare?

Är lugn

 

Julia Tingström och Butterfly 

Jag heter Julia Tingström och är 16 år gammal. Min ponny är 147,8 cm i mankhöjd och alltså en D-ponny. Just nu tävlar vi LC till LA i dressyr eftersom hon har varit skadad och vi har svårt att hitta en tränare som passar. Men förhoppningsvis kommer vi längre snart.

Jag jobbar mycket med att få henne lugn och stadig på tygeln utan att pressa henne för mycket. Det är svårt eftersom hon är ganska känslig.

Jag har två ponnysar som båda är kategori D. Men det är bara den ena jag tävlar dressyr med. Den andra heter Mafalda och är 18 år och går mest som skogsmulle hemma. Hon ska säljas framöver.

DSC_1137.JPG

 

Min andra ponny heter Butterfly och är också min tävlingsponny.

Vi har tävlat i två år ungefär och jag tycker det är roligare och roligare för varje gång. Betty som vi kallar henne är 14 år gammal. Tyvär vet vi inget om hennes raser eftersom hon är impoterad från Danmark.
Betty har en helt otrolig och udda personlighet. Hon är pigg och framåt men aldrig stark. Älskar att rejsa över ängar och långa väger i full fart men bockar aldrig och sticker aldrig. Vi gör allt tillsammans och hon har inget emot någoting. När vi rider på vår landsväg kan det komma stora långtradare fulllastade med stockar och hon lyfter inte ens öronen men om det ligger en liten flaska i diket så blir hon helt plötsligt väldigt löjlig och rädd.
Hon älskar att hoppa lika mycket som hon älskar att visa vad hon kan i dressyren. Porblemet är att hon kan mer än jag och det vet hon. Gör inte jag rätt gör hon absolut inte det heller. Om vi ska göra bakdelsvändning så vet hon med en gång om jag menar det men eftersom jag inte alltid gör rätt så tycker inte hon att hon kan göra det heller. Hon visar ofta sin stoiga ponnysida men det är väldigt charmigt det med

DSC_1209.JPG

 

När började du att rida/köra?
Jag har ridit sen jag var bebis. När jag var riktigt liten lät alltid mamma mig sitta på travarna som bodde hoss oss då. När jag var fyra år fick jag min första häst och sen dess har det rullat på.

Hur länge har du tävlat?
Jag har tävlat i ungefär 7 år. Dressyren har jag inte hållt på alls lika länge med och har aldrig tävlat innan. Det har bara blivit aktuellt med ponny som jag har nu. Det var kanske två år sedan dressyren fånga mitt intresse.

Hur högt siktar du?
Jag vet faktiskt inte det ännu. Det är svårt att säga men jag vet att min ponny kan gå väldigt högt. Men jag vet inte om jag har den tiden och kraften att få henne dit. Många av mina tränare som jag har haft säger att hon kan gå SM. Jag hoppas och vill det men det finns gränser på hur mycket man klarar av.

Vad är ditt nästa mål?
Mitt nästa mål är egentligen att hålla hästen frisk! Förra året trampade hon på en spik och var tvungen att vila från tävling i fyra månader ungefär. Detta gjorde att vi fick börja om med träning och klättra uppåt igen. Men förhoppningsvis ska vi starta LA:1 och uppåt i år.

Om tio år?
Oj... Ja dår får jag inte tävla henne längre men då går hon säkert som gamal dam hemma hoss mej och gosar och har de bra.

Hur är du i stallet? (pedant- slarvig- gör allt själv eller har ngn som hjälper etc)
Jag är väldigt noga med att det ska vara lätt att hitta saker i mitt stall. Jag är nämligen väldigt glömsk... Min mammas kompis rider Betty en gång i två gånger i veckan vilket gör det mycket lättare för mig att hinna med. Annars gör jag allt i stallet själv.

Bästa minnet i hästväg?
Mina bästa minnen är alla underbara hästar som kommit och gått under mitt liv... Föst hade jag en liten A-ponny som hette Ronja. Underbar! Sen hade jag en B-ponny som hette Matilda. Helt overklig! Tyvär har hon gått bort nu. Sen var det en C-ponny som hette Madame Mim som jag tyvär inte passa med och sålde tillbaka. Saknar henne. Sen har jag provat och lånat över 25 D-pnnyer på ett halvår. Blev tyvär lurad på en men tillslut fick jag min älskade Butterfly <3

Bästa tävlingsminne?
När jag och Butterfly är det alla de gånger vi har kämpat tillsammans  och varit nöjda med oss själva :)

Vem är din förebild?
Jag har ingen direkt förebild. Jag tittar runt om kring mig och lär mig av allt de jag ser. Som på tävlingartittar jag alltid och bedömmer för mig själv hur ryttaren och hästen samarbeter o.s.v. Alla är min förebild även om de inte vet de ;D

Största aha-upplevelsen på hästryggen?
Att jag kan mer än jag tror och måste våga lite på mej själv. Då går det lixom bättre :P

Vad gör du när du inte är i stallet?
Jag går i teater en gång i veckan och spelar upp små föreställningar.
Mitt andra intresse är fotografering. Det brinner jag för och älskar allt med det. Fotar vart jag än går och när som helst.

Din styrka som ryttare?
Att jag alltid är lugn på hästryggen. Vilken häst det än är och vad den än gör är jag alltid lugn. Väldigt skönt faktiskt ^^

Har du något råd till oss andra hästmänniskor?
Ja, absolut. Det finns många personer som ser hästen som häst och sätter sina egna gränser därefter. En häst vill alltid få sin ledare, vilket oftast är ryttaren, nljd och glad. När hästen då gör fel straffar människor den. Om du gjorde fel? Om du inte ville gå någonstans för du tyckte det var äckligt eller obehagligt ska vi straffa dig för det då?

Vi måste tänka oss in i samma sits som hästen. Om det hade varit jag som inte ville göra detta, vad hade jag velat att min ryttare hade gjort. Slått mig med spöt eller lugnat mig och försökt igen?

Tänk efter innan du straffar din häst!

Anmäl
2009-05-25 10:00 #1 av: MiaMaria

Kul o läsa om fler Glad

Lycka till med årets tävlingssäsong!!

Anmäl
2009-05-28 21:39 #2 av: JTphoto

Vad kul! Riktigt snyggt blev resultatet också! Tack :D

 

MVH Julia Tingström - www.juliatingstrom.fotoexpress.se

Anmäl
2009-06-01 23:58 #3 av: Invisible

Riktigt fina ekipage, båda två! Glad Kul att äntligen hitta någon som bor i Dalarna. *fniss*

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.