Om dressyrhästar

Stärka galoppen

2009-09-06 16:14 #0 av: Lindbygarden

Många gånger läser man frågan om hur man skall stärka och förbättra galoppen. Här kommer en liten genomgång över vad man kan göra.

 

Aqua1.jpg

Foto & co Maria Kling

I första hand är en god grundkondition bra samt styrka. Bla stärker du bak och rygg genom att klättra din häst. Tänk på att underlaget är passande och ger fäste, inte några hala backar som de kan halka i. Då gör det mer skada än nytta. Lång låg form hjälper hästen att verkligen hitta "rätt" muskler att använda. Klättra i skritt.

Gymnastikhoppning är också något som verkligen stärker din häst. Detta kan den dessutom  finna mycket roligt!

 Tänk på att det inte är höjderna som ger bästa resultat utan isåfall serier. Detta ger bra styrke  - och mjölksyreträning. Det finns olika övningar man kan göra bl.a. studs. Tänk på att hästen snabbt kan bli trött och var uppmärksam för när musklerna blir för trötta så stabiliserar de inte lika väl utan ni kan få led och ligamentskador till följd. Detta gäller dock all ridning givetvis.

Galoppbommar är också nyttigt.

samladgaloppkling.jpg

Foto & co Maria Kling

I den bomfria dressyrridningen så är det bl.a. fattningar och övergångar som stärker bak och rygg. Fatta lugn och metodiskt galopp och bryt sen av efter ett par språng, upprepa fattningen igen osv. Tänk på att inte släppa iväg hästen för mycket i fattningen så att han rusar iväg utan behåll tempo.

Att också göra tempoväxlingar i galoppen stärker. öka några språng- ta tillbaka till kortare språng-öka några språng .

Att ligga varv efter varv i samma tempo ger inte alls denna effekt.

Även övergångar mellan de tre olika gångarterna stärker och hjälper hästen att hitta balans och styrka.

Att rida öppnor och slutor stärker också det inre bakbenet, hjälper hästen att bli lösgjord samt förbättrar rakriktningen. Har positiv effekt oberoende på om man rider i skritt, trav eller galopp.

Förvänd galopp stärker även väldigt mycket men kräver också att hästen redan har en viss grundstyrka i sin galopp.

Ex kommer du i trav på fykantspåret. Fatta galopp strax innan hörnet och rid förvändagalopp genom hörnet. Sakta sen direkt efter av till trav och därefter skritt. Gör samma procedur innnan nästa hörn, kom i trav och fattar därefter galopp för att återigen rida förvänd genom hörnet.

 

Övningarna går alldeles utmärkt att göra utomhus på utritten, då får man oftast också lite bättre framåtbjudning. Hästen behöver också arbeta bakifrån och med bärighet för att övningarna ska ge något.

framsidakling.jpg

Foto & co Maria Kling

Som alltid när man tränar är det viktigt att lägga in både korta och lite längre skrittpauser så hästen får andas och hämta kraft. Det är jobbigt att styrketräna!

 

 

Anmäl
2009-09-08 15:42 #6 av: HannaT

Har inte hunnit läsa artikeln än, men vilka fina foton!

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-09-08 16:00 #7 av: Lindbygarden

#6  Mia som varit flitig och visst är de underbara!

Anmäl
2009-09-14 21:51 #8 av: Thorsson

underbart, att stärka Lords galopp är precis vad jag behöver göra! :D

Anmäl
2009-09-15 00:48 #9 av: Splachfotografen

okej men om man har en ponny som bara drar iväg i full galopp oavsett hur samlad hon är innan? Så gör min medryttarponny och hon saktar inte ens tempo utan fortsätter att galopepra i racerfart om inte snababre om hon kan. Att lägga hene på volt är inte så smart heller då hon halkar för att det går för fort och jag kan inte få henne att stanna förän jag rider in i nåt. Hur gör man då? Vill verkligen få till det.

Anmäl
2009-09-15 01:00 #10 av: Lindbygarden

#9 Oj det låter farligt!

Svårt att säga vad exakt det beror på då det snarare låter som ett sätt att testa/komma undan snarare än svaghet. Visst kan de springa iväg men inte så de inte går att stanna..

Anmäl
2009-09-15 08:51 #11 av: exitingsvillemo

#0 bra artikel =)

#9 En anledning kan faktiskt vara att hon inte orkar galoppera i rätt form. Många hästar lägger i topp-växeln i galoppen om dom är dåligt musklade.

Det är ju jobbigare att gå i kortgalopp än att rusa.

Jag skulle prova sätta henne i lina eller töm och fatta galopp utan ryttare på volt. Låt henne fatta den galopp hon vill och studera hennes beteende, det brukar vara enklare att hitta en korrekt orsak om man tittar på hästen från marken.

När du ridern och hon drar iväg så där, släpp efter på tygeln så hon tappar stödet av bettet, sen kortar du igen och kör lite med taktiken "ta och lätta" många ryttare suger tag i tygeln när hästen drar, i ren självbevarelsedrift, vilket bara leder till dragkamp som hästen oftast vinner. För att bli så hård i munnen så måste hon bita tag i bettet, så se till att hon inte kan göra det, ev prova ett rull-bett.

Anmäl
2009-09-15 14:30 #12 av: Lindbygarden

#11 Det jag reagerar på är att om hon kan "gå hur samlad som helst" i traven så borde hon ha styrkan att kunna gå ngrlunda i galoppen. Iallfall inte tokrusa och vara omöjlig att stanna..

Anmäl
2009-09-17 00:04 #13 av: Splachfotografen

Tack för tipsen!

hon går ganska så samlad och är mycket starkare i traven men så fort man fattar galopp så kan hon och oftast rusr hon iväg. Hon har redan blivit bättre. Men fick lite hjälp av min ridlärare i måndas så vi kör just nu på "ta och lätta" som #11 säger :)

Anmäl
2009-09-17 00:34 #14 av: Lindbygarden

Härligt att det hjälper!

Anmäl
2009-09-17 18:13 #15 av: Thorsson

Vi han inte träna så mycket på detta då hästen tyckte att det var färdig jobbat och är troligtvis skadad igen...

Anmäl
2009-09-17 18:20 #16 av: Peppe

jag har jobbat rätt länge med att stärka Blacky och det börjar ge resultat nu. det märks jättetydligt främst i den förvända där han tidigare inte klarade av höger förvänd alls utan tappade takt och allt. men nu så! =)

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

Anmäl
2009-09-17 20:26 #17 av: Lindbygarden

#15 Nej så synd! Hoppas han snart är bra igen..

 

Anmäl
2009-09-17 21:27 #18 av: Thorsson

#17. Vi ska ringa våran ljusterapeut till Lord imorgon och kolla om hon kan komma på en gång... Hon skulle kommit i oktober annars... Tack!

Anmäl
2009-12-14 18:33 #19 av: Ahnna

#9 Min ena ponny gör precis sådär. Jag kan inte rida henne, eftersom hon är för liten, så jag kör istället. I skritt och trav är hon på tårna, men lyssnar rätt bra och kan gå samlat, men så fort jag ber om galopp och jag lättar minsta lilla i tömmen så drar hon iväg. Jag har konstaterat att hon bara är sån och försöker jobba på lyhördheten lite mer, samt jobbar henne på volter och 8:or i trav och galopp för att hon ska stärka sig och lyssna lite mer på vad jag vill att vi ska göra. Hon är bara 5½ år gammal och är bara motionerad regelbundet sedan mars i år, så jag kan inte kräva så mycket av henne än, men det blir bättre hela tiden. Hon är en "fartponny" helt enkelt och har lättare för snabba svängar och högt tempo än "finlir". Men som sagt, ju mer man jobbar med såna hästar, desto bättre blir det! Glad Mycket sitter i musklerna, men en hel del sitter också i huvudet.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-12-19 16:36 #20 av: Splachfotografen

kan ta och berätta att allt har löst sig och hon är mycket lugnare, det berodde mestadels på att hon inte orkade galoppera (och gör fortfarnade inte i längre sträckor) och vi har jobbat på det länge nu :)

Anmäl
2009-12-19 17:03 #21 av: Lindbygarden

#20 Va skönt att höra att det går åt rätt håll!

Anmäl
2009-12-19 17:22 #22 av: Ahnna

#20 Perfekt!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2010-12-20 14:11 #23 av: LitenPyssling

Skulle jag kunna få låna denna tråd lite, har samma problem som #9 med min Nordsvenska brukshäst.

Hon kan gå mycket fint i trav och skritt men direkt i galopp så störtar hon upp i full speed. Visst, hon har en stor galopp men det går verkligen inte korta henne det minsta! Skrikandes
I svängar i höger varv kan hon gå ner på tygeln och verkligen få en gudomlig galopp men så fort hon är på rakspår igen så drar huvudet upp och hon störtar.
Hon kan inte gå på tygel i vänstervarv där hon har lättare med galoppen (i alla fall fattningen).
Jag har slutat galoppera totalt med henne då hon kräver extrem arbete för att gå fint i trav, men när hon väl gör det går hon supet fint!
Men vägen dit är lång och hård och hon håller ofta ställningen max 5 meter sen ökar hon traven och kör upp huvudet.

Hon är inriden och uppväxt på ett dressyrställe med en ägarinna som tävlar högre klasser i dressyr.
Inriden med dressyr MEN också misshandel troligen.

Inget fungerar, varken hoppning eller dressyr. Blir kraven för stora så stänger hon in sig och blir livsfarlig - därmed har jag börjat ifrån ruta 1 totalt. Jobbar henne enbart i skritt nu och 2 av 10 pass travar jag och då max 40m på hela passet just för att hon inte ska hinna störta i traven utan alltid ha den lugnare traven.
Jobbat med henne i 2år och hon blir inte bättre, jag har tålamod så det är inga problem och är ruskigt mån om att tänka snabbt på annat när jag märker att tålamodet faktiskt tryter i och med att hon blir skärrad och stänger in sig väldigt fort om man blir minsta sur.

Vad ska jag göra?
Sitter på lektion och kan därför ha lämnat ett "trassligt" inlägg.
Men PM: a gärna med allt vad ni kommer på eller svara här.
Kanske bäst att PM:a så tråden inte innehåller onödiga inlägg?

Anmäl
2010-12-20 15:43 #24 av: Lindbygarden

Gör absolut inget att posta i tråden!

Men om du jobbat med henne i två år och du inte märker ngn skillnad, kan hon tagit över och vet att hon nu kommer undan om hon gör på ett visst sätt samt har ni kollat upp  henne ordentligt så hon inte har ont ngnstans?

Känner att jag måste fråga för det är nästan där man får börja om man har ett såpass problem..

Anmäl
2010-12-21 01:01 #25 av: LitenPyssling

#24 Bra!

Jag tar det väldigt lugnt då hon tidigare blivit misshandlad och kan därmed inte krävas så mycket av.
Knappt så man kan kräva att hon ska gå i form i traven innan hon stänger in sig.
Hon är inte en sådan häst som "tar tillvara" på sådant vad vi märkt, hon vill verkligen jobba och vara med på allt man gör men hon pallar det inte, vilket märks fort då hon blir livrädd, stressad så det heter duga eller väldigt nervös.
Dressyr vet vi att hon blivit misshandlad i grovt med spön, samt körning på olika vis, men hon kan även råkat ut för mer.
De kan gå jätte bra fram tills att du ska upp i trav, då blir hon hysterisk och försöker springa ifrån allt, vi har filmat en gång, dock så försvann filmen i och med att minnseskortet gick sönder, och där syns det hur hon verkligen rullar ögonen och, näe uscha de går nte beskriva!

Så jag har börjat om totalt ifrån ruta ett, tills hon går fin fint i skritt flera gånger om så kan vi gå upp försiktigt till trav och sedan jobba lääääänge där tills hon verkligen fungerar, då kan man testa på galopp.

Dock är det så också att om man travat en gång, då kan hon vara jätte svår att jobba för hon tror det bara är springa och springa, har du galopperat en gång är hon omöjlig i alla gångarter, då ska hon enbart springa.

Jag har börjat skrivit ner olika saker som blir när man hanterar henne, gott som ont, och helt ärligt har jag tappat hoppet nästan att hon kan bli en fin ridhäst. Hon trivs nog bättre som en kravlös skogsmulle/sällskapshäst för hon klarar verkligen inte av kraven.
Hon försöker verkligen men det går inte, det blir för mycket.

Men jag är på en sista chans nu, sen får pappa bestämma då han ser samma problem.
Hon är verkligen super fin när hon väl inser att det inte är någon fara med oss, men vägen dit är äckligt lång...

Anmäl
2011-03-06 21:01 #26 av: WinterPrince

Puttar upp  med en önskan om lite tips på att stärka galoppen och balansen hos en oinriden 3-åring. Han går gärna i korsgalopp när vi lösgalopperar och löshoppar.

Har nydligen fått tömkörningen att funka så någon tömkörning i galopp är inte aktuellt för tillfället.

Backar har vi gott om att klättra i när underlaget blir gångbart.

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2012-12-28 17:02 #27 av: LinaN

#26 lägg in saker på backen när ni lösgalopperar. Bommar, bildäck eller lite vad som, det tvingar honom att tänka efter vart han gör av sina ben nånstans.

studsserier på löshoppningen kan också hjälpa.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-01-23 00:23 #28 av: Rinkishika

Förutom det som Du föreslor så låter jag hästen få 1.5 till 2 timmar skritt med minst en hovs övertramp en eller två gånger i veckan och sen ett intervallpass i galopp en gång i v. Efter passet så är han på tårna så folk vågar inte komma nära honom

Han har en kraftfull galopp även i samlingen

Anmäl
2013-06-12 22:01 #29 av: PogoPedagog

Är det någon som har ett bra tips på hur masn lär en häst galoppfattning? Jag har en häst jag funderar på att köpa som aldrig rikiugt lärt sig ta en galoppfattning. Man kan få honom i galopp men det blir mest att man skänklar tills han ökar farten eller börjart galoppea.

Jag tänker mig att man jobbar me ddetta i skogen där hästan har bra framåtbjudning och kanske gör en tydlig galoppfattning med skänklarna samt förstärken med rösten " galopp" och sedan berömmer massor om det blir galopp alternativt saktar ned tempot och försöker hitta lite samling om det inte blir det och sedan förösker igen. Är jag på rätt spår här?

Jag brukar mest fatta galopp annars genom att trycka till med ytterskänkeln lite bakåtförd samt lätta lite i innerhanden. Tror ni jag bör göra en fattning där båda skänklarna trycker? Så där man lär sig på ridskolan menar jag, ena fram o andra bak:) Tycker det är svårt att veta hur jag ska göra med tyglarna oxå. Helst vill jag ju ha kvar lite stöd med dem men det är svårt att få honom att inte tappa bjudningen då. Och om jag släpper efer blir det bara slängtrav hälften av gångerna istället för gallopp.

Anmäl
2013-06-12 22:32 #30 av: LinaN

#29 tycker nästan denna frågan förtjänar en egen tråd.

Däremot så skulle jag INNAN jag tränar galoppfattning uppsuttet lära in det från marken, har sett dig inne på NH-ifokus lite också så frågan kan vara lönt att ställa där inne också.

Men jag hade sett till att träna in detta från marken i första hand, med kommando och då kan man gå på på ett annat sätt, ge eftergift och beröm när det blir en fattning, i början från slängtrav men sen öka kraven successivt till att du får en fattning när du ber om det på marken. Det är vad jag jobbar med min häst med mycket just nu, att fattningarna kommer när jag ber om dem, inte en 3-4 sekunder eller en massa slängtrav senare. oavsett om jag sitter på eller inte.

Men uppsuttet skulle jag överdriva allt, ta fram skänkeln ordentligt, och bak den andra ordentligt, klämma till, hålla stöd på tyglarna och eventuellt lägga på spöt precis bakom innerskänkeln och när galoppen kommer mjukna och släppa fram hästen.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2013-06-13 08:52 #31 av: PogoPedagog

#30 Det låter ju vettigt, jag får nog prova från marken i först oxå. Jag har bara inte riktigt så bra kroppspråk där. Jag får öva mer!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.