Om dressyr

Skritt - Hästens gångarter del 1

2009-09-21 19:00 #0 av: MiaMaria

En långsam gångart du låter hästen gå på lång tygel i eller en gångart som är viktig och mycket att arbeta med?

Vad är skritt?
Skritt är fyrtaktig och liksidig, börjar höger bakben rörelsen följs de av höger framben, vänster bakben o slutligen vänster framben innan rörelsen börjar om igen. I skritt har alltid hästen minst en hov i backen hela tiden. Om du skrittar på hårt underlag ska du tydligt höra fyra hovnedsättnignar.
Skritten av ska vara avspänd men elastisk samt hästen ska röra sig genom hela kroppen så att ryggens muskler bildar en brygga mellan fram och bakdel, detta är det som kallas ryggverksamhet. Hästen ska ha ett bra påskjut från bakbenen. Det avstånd som blir när bakbenet sätts ner i förhållande till där frambenen nyss var kallas övertramp. Tex om hästen sätter ner bakbenen en eller flera dm framför de spår där frambenen nyss varit är de ett gott övertramp. Sätter hästen istället ner hoven bakomför det tidigare frambenet så har hästen inget övertramp. Men detta skiljer även i de olika skritt-tempona, så egentligen finns de inget rätt och fel, de beror helt på vad man tänkt sig att rida. Kort sagt har en häst som har bra skritt ett gott övertramp.

walk.gif

Skritt är den viktigaste men ändå svåraste gångarten. Många glömmer lätt skritten och använder den bara i fram och avskrittningssyfte vilket är väldigt synd. Ett gammalt talesätt är att det hästen kan utföra i skritt, det kan den göra även i de andra gångarterna. Skritten är svår att förbättra och den påverkas lätt i negativ riktning.

De olika tempona i skritt
Fri skritt - här går hästen helt utan stöd från tygeln, det vill säga lång tygel. Hästen ska klart visa ett gott övertramp. Detta är den första skritten man lär hästen, den ska kunna gå lugnt och avslappnat men ändå med energi.
Mellan/arbets skritt - Här går hästen på tygeln, det vill säga att den arbetar genom ryggen med eftergift i nacken. Hästen ska även tillåtas att pendla med huvudet i takt med fotförflyttningen och ryttarens hand måste följa med i rörelsen. Förutom att hästen går på tygeln ska de inte finnas någon större skillnad mellan fri och mellan/arbets skritt.
Samlad skritt - Hästen arbetar mer aktivt bakifrån och steget blir kortare och högre och den blir mer upprest och välvd i sin form, övertramp är här inte viktigt. Fortfarande ska skritten vara energisk.
Ökad skritt - Här rör sig hästen så vägvinnande som möjligt med ett mycket gott övertramp. Hästen ska ha möjlighet att stäcka ut halsen och genom det kunna ta ut steget ordentligt. Ryttaren får inte tappa kontakten med hästen, den går fortfarande med bärning samt eftergift i nacke men med endast lätt stöd på tygeln.

 DSC_0330 kopia.jpg
Lancero i fri skritt

Rid-tips
Om hästen har en stor skritt rid då en svag öppna när du börjar samla den så är de lättare att behålla takten.
Om din häst är spänd, het eller tar olika långa steg på grund av spänningar kan de hjälpa att rida serpentinbågar, ganska snäva sådana. Det får hästen att bli mjuk och smidig samt att den måste vila något mer på steget än när man rider rakt fram.
För heta hästar är de även bra med övergångar, hela tiden! Skritta långsamt - öka, start stopp osv. Tänk på att sitta tungt samt ha ett stadigt stöd, men inte hårt tag, i hästens mun.
Om hästen är kort i steget är nästan de svåraste att åtgärda. Rid över stock och sten, kavaletti eller rid ut med en häst som har stor skritt, de brukar kunna smitta av sig.

Vad säger TR?
"Skritt skall ha en ren fyrtakt och vara energisk.
1. Fri skritt är en vilande rörelse, där hästen lämnas fullkomlig frihet från tygeln och tillåts att sträcka ut hals och huvud. Tygeln skall hänga fritt. Lösgjordhet i bog- och höftparti samt ryggverksamhet tillsammans med ett tydligt övertramp anger kvalitén i den fria skritten.
2. Ökad skritt skall vara så vägvinnande som möjligt utan att fotflyttningen blir överilad eller oregelbunden. Bakhovarna skall sättas klart framför framhovarnas spår. Ryttaren skall lämna stor frihet åt hästens hals och huvud men med sträckt tygel bibehålla kontakt med hästens mun. Hästens nos bör ej vara lägre än dess armbåge.
3. Mellanskritt skall vara lösgjord och regelbunden. Hästen skall röra sig livligt men avspänt och med eftergift på tygeln, men tillåtas pendla med huvudet i takt med fotflyttningen. Bakhovarna skall sättas framför framhovarnas spår.
4. Samlad skritt skall kännetecknas av att bakbenens uppbärande kraft tas mer i anspråk. Benen skall lyftas mer energiskt och som en följd av hästens ökade resning, med bibehållet lätt och mjukt stöd på bettet skall en, i förhållande till övriga skritter, tydlig förkortning av steglängden ske. Bakhovarna sätts bakom, i (eller för hästar med stort övertramp i ökad - och mellanskritt) något framför den samsidiga framhovens tramp. Kravet på steglängdens förkortning i samlad skritt avpassas efter dressyrståndpunkten och skärps ju högre upp i klasserna hästen kommer.
Vid bedömning av de olika skritterna skall stor vikt läggas vid skrittens renhet och regelbundenhet."

skritt gale.jpg
Galeopsis i mellan/arbetsskritt

Så tänk nu på att skritten är viktig, om inte viktigast, glöm inte att träna även i skritt!

Anmäl
2009-09-21 19:08 #1 av: MiaMaria

Tyvärr hade jag inga andra bilder, verkar inte som om jag ta kort på hästar som skrittar.. Har ni någon bild ni ev vill ha med i artikeln? Samt i kommande trav samt galopp artikel, maila då bilder till mig på mariakling84@hotmail.com läg EJ in dem här! Av de bilder som mailas kommer jag välja ut passande bilder till denna samt framtida artiklar om trav samt galopp.

Anmäl
2009-09-21 19:30 #2 av: Lindbygarden

Mycket bra artikel!

Anmäl
2009-09-21 19:57 #3 av: LinaN

Kom ihåg att om ni skickar in bilder till Mia så måste NI ha rättigheterna på bilderna, det ska vara bilder ni tagit själva och med ryttarens tillstånd att publicera dem!   :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-09-22 14:10 #4 av: nelliea

Jättebra artikel! :D

Anmäl
2009-10-06 14:21 #6 av: Lindbygarden

Nu har jag läst artikeln många gånger samt följt vad en del skriver om sina tävlnigsresutlat och problem..

Min följdfråga är till er här ute.

Hur mycket arbetar NI med skritten???

Vad  gör ni för övningar?

Anmäl
2009-11-22 17:52 #7 av: marinelady

Härligt med en artikel som poängterar att skritten är svårast att få ordning på och den många glömmer bort :) titta bara på framskrittningen på ridskolor..

Anmäl
2009-11-22 18:14 #8 av: LinaN

#6 min skritt har gått ut mycket på att ut i skogen och få bjudning i steget. det har kommit i takt med att man både ridit ut i skritt trav o galopp och nu börjar det komma på ridbanan också.

Har fått tipset att skritta över cavalettibommar så han får tänka efter och sträcka på sig, men givetvis har man inte fått tummen ur tyvärr...

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-12-02 17:58 #9 av: HakuchibijinSan

Utomordentlig bra och utförlig artikel. Jag arbetar min häst med minst 2 timmar fri och ökad skritt i veckan (ingår i arbetsschemat) då jag anser att den ligger till grund i galoppen. Har stärks hästen galopp i den samlade så han har fått en väldigt tackfast  och till synes enkelt utförande i skolorna.

Anmäl
2009-12-25 14:42 #10 av: sj-a

Vilken bra artikel!

Anmäl
2010-06-27 08:37 #11 av: Tin-Tin74

En väldigt välskriven och bra artikel!

Måste nog erkänna att jag jobbar alldeles för lite med skritten. Skäms

Men det ska jag ta och ändra på nu! Skrattande

 

 

http://tintin74.blogspot.com/

Anmäl
2010-06-27 14:52 #12 av: kaka1234567

Mycket trevlig artikel finns de en om trav och galopp??

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2010-06-29 15:19 #13 av: MiaMaria

#11 Tack! =)

#12 De kommer när tiden finns, jag har allt material o alla ideer i huvudet men ska bara få ner i datorn oxå...

Anmäl
2010-06-29 15:25 #14 av: kaka1234567

Vad bra för de är gätte bra med sådana artiklar. Gilar den här starkt =)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2010-07-10 16:29 #15 av: Eriky

Super bra artikel :) längtar tills den om trav och galopp kommer ut!

Anmäl
2010-07-10 23:53 #16 av: Hermelina

Jätte bra artikel! Jag har dock jättesvårt att få min ponny att öka skritten utan att han börjar småtrava.. Tips..?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.