Om dressyrhästar

Tömkörningsbana

2009-09-22 14:08 #0 av: LinaN

Har du idétorka? Kommer du inte på vad du ska göra utan tömkör runt runt runt i paddocken hela tiden? Då kommer här en lösning! Tömkör en hinderbana!

När man tömkör kan man lätt hamna i en invand rutt som man gör varje gång, men denna banan hjälper dig att komma igång med mer fantasifulla övningar. Detta är en övningsbana som man kan variera på många olika sätt men framförallt så tränar det "kuskens" tajming och rakställning utav hästen. Det krävs koncentration och planering.

attlid1.jpg

När jag testkörde den här banan med Harry så vinglade vi än hit och än dit och hade väldigt roligt. Han gjorde uppgifterna men det var jag som kusk som klantade mig. Så tänk på det om uppgifterna du ger hästen inte fungerar, det kanske är DU som är otydlig i dina signaler och planeringen inte är tillräckligt bra.

Du behöver 10-12 koner eller andra markörer, samt 6-8 cavalettibommar.Tänk också på avstånden. Koner med 3 m mellanrum blev för trångt för min häst, men kanske passar en shettis eller en ponny kat C bättre. Med 6m mellanrum så blev det alldeles lagom för Harry. Testa och se vad som passar din häst.

Tömkörningsbana1.jpg

Grundprincipen för själva övningen ser ut såhär. Du har två bommar som ska hjälpa dig att rakrikta utan att ta hjälp av väggen. Du har en ruta byggd av koner där målet är att hästen ska stå stilla i 3-30 sekunder beroende på din hästs utbildningsnivå. Sedan har vi flera slalomkoner samt en rad med cavalettibommar.

Haltrutan är baserad på hästens mankhöjd minus 10 cm, dvs i vårt fall så är Harry 165, alltså ska rutan vara 155 cm i kvadrat. Det är för att kusken verkligen ska få planera och anstränga sig att göra halt precis i rutan. Halten ska vara balanserad och jämn precis som vid ridningen.

Såhär lade jag upp den grundläggande övningen med slalom och cavalettibommarna.

Tömkörningsbana2.jpg

Målet med slalomkonerna är att man ska ha jämna fina bågar med lika ställning i hästens kropp. Haltrutan kommer två gånger på kort tid i denna banan vilket kan vara bra för hästar som gärna älgar iväg om de får möjligheten. Sedan så innebär ju också övningen att hästen måste lyssna på sin kusk. Att rakställa mellan bommarna är väldigt svårt om man precis har gjort en kort slalomserie, men det går! Så tappa inte modet!

Vidare så kan man utöka antalet koner och bommar efter eget tycke. Här har jag gjort en mycket svårare bana med många "skarpa" svängar (bågar) som visar på hur man kan variera sin bana på flera sätt.

Tömkörningsbana3.jpg

Så utmana dig själv! Tömkör mer avancerade banor allt eftersom, man kan även köra mellan cavalettibommarna som skarpa slalom. Du kan välja att ha travbommar eller skrittbommar. Man kan lägga till volter och andra övningar allt eftersom. Bygg och hitta på egna banor! Det är jätteroligt och bitvis svårt! Men framförallt är det nyttigt.

Tömkörningsbana

Och det fina med den här tömkörningsbanan är att du också kan rida den som en övning i koordination och planering från hästryggen! Lägg in framdelsvändningar och bakdelsvändningar när du står i haltrutan, rid ut samma väg du kom ifrån. Eller gör en bakdelsvändning på 90 grader och rid ut till höger eller vänster om där du red in. Som ridövning kan du variera detta ännu mer än om du bara tömkör den.

Gallopera på fyrkantssspåret, sikta på haltrutan och gör halt när du är i rutan, från galopp. Från halt direkt trav eller galopp, sen över cavalettibommarna (tänk på att ha rätt avstånd på dem då!).

Hoppas ni får skoj när ni tränar!

 

Stort tack till Anna Attlid för lånet av fotografierna!

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-09-22 17:13 #3 av: Lindbygarden

Bra med tips!!

 

Anmäl
2009-10-27 16:17 #4 av: Lindbygarden

Nu vill jag ha en ridbana eller ett ridhus att vara i så jag också kan öva!

Anmäl
2009-10-27 20:52 #5 av: Tusen

Mycket bra förslag!Kyss Nyttigt för alla.

Anmäl
2009-10-27 20:53 #6 av: halludu

Jätte bra!! Behöver bara ett par tömmar, har sele men inga tömmar x)

Anmäl
2009-10-27 21:01 #7 av: LinaN

#6 har du två lika långa longerlinor så kan du använda dem istället för tömmar i värsta fall :) eller tills du skaffat tömmar :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-10-27 21:11 #8 av: halludu

#7 åhh tack för tipset : )

Anmäl
2009-10-28 17:25 #9 av: Sassenach

#4 Har du ingen skog med en massa fina koner *host* träd?

Anmäl
2009-10-28 19:30 #10 av: Lindbygarden

#9 Neej bara en massa kohagar och åkrarRynkar på näsan

Anmäl
2009-10-28 19:33 #11 av: Fiona

Super bra! Börjar bli lite enformigt & tråkigt för kusen att trava runt på en volt och svänga lite hur som haver. Ska defenitivt bygga upp denna bana =)

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-10-29 00:41 #12 av: EricaN

Min arbetsgivare ju :P

 

En riktigt bra övning! så slipper det bli så enformigt!

Anmäl
2009-10-29 11:21 #13 av: LinaN

#12 vad skoj :) Det är ju visserligen inte hans bana (utan den har jag ju kommit på själv ^^) men jag ville ha fina tömkörningsbilder och vem passar inte bättre än just han? :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-10-29 21:46 #14 av: Trim

Toppenbra tips!!!!!!!Skrattande

Anmäl
2009-12-28 00:00 #15 av: kaka1234567

Gud vard bra artiklar de finns här gör värkligen nytta Glad

Är helt nöjd med detta forum

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-12-28 01:00 #16 av: Ahnna

Har man ingen ridbana eller ridhus så kan man lika gärna tömköra genom sin hinderbana på gårdsplanen, runt stallet, i trädgården eller vad man nu har. Glad Jag brukar bygga upp en agilitybana i hagen, eftersom jag tävlar i en klubb som brukar ha tömkörd agility, så det innebär slalom mellan koner, presenning att gå över, mattor att gå över, lastpallar att gå över, tunnlar att gå igenom, vattenhinder att plaska igenom och så vidare. (Vattenpölar är underskattade träningshjälpmedel!)

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2009-12-28 02:15 #17 av: Lindbygarden

#15 Va roligt att du tycker det!

#16 Man glömmer lätt det, jag själv har suttit och deppat hela hösten över att jag har långt till ridhus mm.. men man får ju göra det bästa av situationen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.