Dressyrhästens utrustning

Älgjakt och höstmörker

2009-10-12 01:14 #0 av: LinaN

På flera ställen runtom i landet pågår nu den årliga älgjakten. Här kommer en reviderad favorit i repris från tiden då jag skrev artiklar för en systersajt här på ifokus-nätverket.

Älgjakten är en sport för somliga, en livsstil för andra och för vissa är det något som inte alls gillas. Men det är inte vad jag tänker ta upp här, utan jag tänker ta upp frågan om säkerhet. Hur går jag och min häst säker i skogen under älgjakten?

Inte alla har en paddock att lufsa runt i utan måste ut i skog och marker för att kunna motionera sin/a häst/ar. Och då bör man verkligen tänka på hur man ser ut.

Jägarna och deras hundar är iförda varselkläder, skarpa fäger och ibland med reflexer. Gult och orange är det vanligaste färgen man har på sig för att utmärka att "jag-är-ingen-älg-skjut-mig-inte!"

Så jag vill uppmana folk till vissa säkerhetsåtgärder för det har hänt att ryttare och hästar blivit skadeskjutna (tack och lov inte ofta men det har hänt) för att en trött jägare trott att det vart en älg som kommit i full galopp genom skogen.

Reflexerna gör även sitt jobb om man är i trafiken. Hösten är mörk och murrig, och man syns sämre än man gjort på sommaren även om det är klokt att oavsett årstid faktiskt ha reflexer på sig. Använd gärna pannlampa och köp om möjligt stigbygelreflexer eller fäst egna reflexer på stigbyglarna, vitt framåt och rött bakåt!

Kör du häst och vagn i trafiken så tänk på att du måste ha belysning och reflexer, för annars kan du få böter! Glöm inte en LGF-skylt bakpå körekipaget! Den är oftast gjord av reflexer och hjälper bilisterna att se dig och vagnen samt hästen.

nicke1.jpg

Försök tänka på:

  • Älgarna och jägarna är som aktivast i gryning och skymning, undvik att vara ute och rid just då.
  • Rid på skogsvägar och välanvända rid/motionsspår inne i skogen. OBS! rid inte på stigar där ridning är förbjuden.
  • Rid inte ut i skogen utan sällskap, älgar färdas sällan i flock.
  • Kolla med markägaren vem som är ledare för eventuella jaktlag och ha en öppen dialog med dom. När jagar de och var?

Dessa fyra punkter ovan nämnda är inte tillräckligt för att hindra att man råkar ut för någon olycka utan varselkläder och reflexer är en mycket god idé. Jag kan inte nog förespråka hur mycket reflexer du bör använda, det finns knappt något som heter för mycket! Det börjar dessutom bli mörkt tidigt om dagarna så då är det lika bra att skydda sig mot både älgjägare och bilister. Du kanske blir tvungen att rida längsmed andra vägar än du brukar för att nå bra skogsvägar för ridning.

nicke2.jpg

Som man ser på bilden ovan så syns inte reflexerna men det gula utmärker hästen som utan reflexerna skulle ha försvunnit in i skymningsljuset. Kom också ihåg att reflexer är en förbrukningsvara, byt benreflexer och reflexer som börjar bli slitna minst en gång om året. För varje tvätt i tvättmaskin så förlorar reflexerna sin "lys"-förmåga!

  • Använd reflexväst, de är ofta gula med rejäla reflexer, ju mer du utmärker dig själv och hästen i skarpa färger dess mindre chans att misstas för att vara en älg.
  • Använd pannlampa, du syns lättare och kan "misstas" till en början för en moped eller motercykel, men hellre det än att inte bli sedd alls.
  • Använd gärna länd/skritt-täcke i neongult med reflexer, då syns mer av hästen.
  • Reflexer! Både i bröstan, gärna i svansen, och framförallt på benen. Ha gärna reflexer på ridhjälmen och har du möjlighet så använd reflexer på dina armar och ben också! Allt för att synas i skogen såväl som i trafiken. Gula reflexband är en bra idé för de syns även när det inte faller strålkastarljus på dem.
  • Gör väsen av er, sitt inte och skråla men prata i normalt samtalston, kanske litet högre. Älgar pratar inte.

Hoppas att dessa små råd gör er ridning säkrare både för älgjägare och för bilister, samt så kanske fler ryttare vågar sig ut i skogen trots jakt och annat.

Tack till Helena och Nomenique som ställde upp som fotomodeller! C-right LinaN

 

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-10-12 07:10 #1 av: Lindbygarden

Jättebra att du belyser detta då det är så viktigt!

Anmäl
2009-10-12 08:54 #2 av: exitingsvillemo

Vill tillägga att reflexer är en färskvara, dom bör bytas ut varje år för full effekt.

Anmäl
2009-10-12 14:29 #3 av: LinaN

#2 vissa reflexer är bättre än andra. Men ett enkelt test man kan göra är att inför varje säsong klä på sig och hästen alla reflexer ställa sig i mörkret på 50-100m håll och be någon fotografera en med blixt. Ser man inte reflexen i blixten så är det dags o byta ut den.

Sedan finns det graderingar också. byggarbetares reflexer håller längre än de billiga man köper på h**ks till exempel.

personligen så byter jag ut benreflexerna nästan varje år, då de hinner gå mer eller mindre sönder. :)

Men bra att pålysa det :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2009-10-12 15:44 #4 av: Zaphix

Måste bara säga att pannlampa är riktigt bra att ha i trafiken. Man syns betydligt mycket bättre då!

Anmäl
2009-10-22 11:24 #5 av: Sassenach

Brukar sätta en liten bjällerkrans på kusen när jag är ute i skogen under jakten. Har ännu inte stött på en älg eller ett rådjur med bjällerkrans. Mer för de som inte orkar prata med sig själva i mer än en halvtimme...Flört

Anmäl
2009-10-22 11:28 #6 av: Lindbygarden

#5 Hahahaha.. det är väl om tomtens renar går vilse ute i skogarna på "matpausen" som det skulle kunna händaSkrattande

Anmäl
2009-10-22 13:17 #7 av: Sassenach

#6 Kan hända runt julafton, men jag har för mig att de inte jagar då. Då sitter de väl hemma och "jäser".Tungan ute

Anmäl
2009-10-22 13:46 #8 av: Lindbygarden

#7 heheheheSkrattande

Anmäl
2009-10-22 14:45 #9 av: SofiaGenne

Jättebra skrivet. Många är FÖR slappa med reflexer och noggrannhet. Även jag ;)

Anmäl
2010-09-10 19:19 #10 av: LinaN

*sparkar upp*

 

Nu är det dags för höst och älgjakt igen.... så kanske lika bra att skaka fram en gammal beprövad artikel!

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2010-09-10 20:01 #11 av: viktoria91

Jag tycker faktiskt att det är snyggt med reflexer, kanske är lite udda!Oskyldig

Anmäl
2010-09-10 21:22 #12 av: Lindbygarden

God ide!

Anmäl
2010-09-11 13:57 #13 av: Gudris

Levande reflexjulgranar är det bästa som finns. Folk som är ute utan reflex när det skymmer på och är mörkt är livsfarliga. När jag övningskörde för några år sedan och kom åkande längs en väg med gatlyktor på vänster sida upptäckte jag en man med en liten hund typ en meter framför mig vid väggrenen. Hade han haft reflex(er) hade jag sluppit på en chock över att plötsligt se en människa dyka upp. Detta var på en bro, en plats som hade räcken där man alltså inte kunde gå långt ut i väggrenen...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.