Dressyravel

Köpa häst -vikten av ett bra möderne!

2010-08-28 15:35 #0 av: Lindbygarden

Letar ni gångartsunghäst? Glöm inte att kolla upp hästens möderne!

Skriver denna artikel för att påminna och upplysa om en avgörande faktor när ni söker en gångartsunghäst för framtiden.

Efter att själv ha sökt åring så har jag uppmärksammat hur få som känner till mödernet hos sina unghästar, de känner till stoet eftersom de nu äger henne men kan inte berätta så mycket mer bakåt!?!?

För mig som föder upp och tycker att detta är mycket intressant så blir det helt galet att inte veta vad det är man avlar på.

Därför skriver jag denna artikel, dels för att belysa för er där ute som inte håller på med avel men som vill ha en bra ridhäst och dels för att faktiskt lyfta fram vikten av ett bra möderne och av att avla på högkvalitativa ston.

I annonser läser man oftast far och ibland även far och morfar. Men ytterst sällan nämns modern vilket i sig kanske inte är så märkligt då ingen känner till stoet via namn.

Köper man en hingst eller valack så har inte stammen något avelsvärde i sig utan det är individen man tittar på, såvida man inte tänkt visa hingsten.

 Man kan dock ändå ha intresse av hur mödernet tidigare har lämnat om det är en framtida tävlingshäst man söker.

Söker ni ett sto så är det väldigt viktigt då hon kanske sätts i avelsboxen efter en avslutad karriär.

Med mödernet menar jag inte bara modern utan mormor och mormorsmor samt deras avkommor. Alltså din hästs syskon, mostrar och morbröder osv.

Avelsvärdesbokstäver.

Ibland kan man läsa att modern eller mormor, mormorsmor osv är A elller Elit-premierad detta är en belöning/erkännande för goda avkommeresultat.

B och AB får de endast på egna meriter.

Nu är det lite olika beroende på ras men inom SWB så kan de få sina poäng på två olika sätt. Har de 115 i blup eller över så är poängkraven inte lika höga som om blup är lägre. Blup är ett förväntat avelsvärde, ju högre blup dess bättre är det. Obs! ett högt blup behöver inte betyda att just den individen är bra så det går inte att följa det slaviskt utan se till individen.

Varje avkommas poäng får endast tillgodaräknas en gång, alltså får en dotter som är B-prem och tävlat msv med placering enbart tillgodaräkna sig den högsta poängen inte både och.

Det andra systemet där man ej använder sig av blup om det skulle vara lägre än 115 där ska de ha ett minsta antal avkommor och för ex Elit ska de ha 26 avkommepoäng- det krävs en hel del för att få Elit och är en i mina ögon mycket fin kvalitétsutmärkelse.

Jag kan gå in mer exakt på  avelsvärdebokstäver senare om ngn önskar.

Det jag vill säga är att håll koll på om modern och övriga har belönats med högre avelsvärdesbokstav, då har hon/ de tidigare lämnat flera högkvalitativa avkommor.

 

Grace OnTheRocks

Stofamilj.

Inom bla SWB har ngr riktigt famgångrika familjer blivit indelade efter stamstona. Spinda är en gammal framgångsrik familj. Dessa familjer visas genom bokstav/nr efter namnet ex Hulda F.2.

Här kan ni också läsa på och se vad stofamiljerna har lämnat dock är det i närmsta leden som är mest intressant.

Alla ston tillhör inte ngn stofamilj men kan givetvis vara mycket bra ändå.

Egna meriter.

Flera ston kan ha egna meriter men lika många får inte en chans. Det man dock ska vara aktsam med är om stoet ej presterat och har satts i avel pga skador. Många skador kan bero på dålig ridning men var ändå selektiva.

Hållbarhet är oerhört viktigt!

 

Så när ni nu letar efter hästar så kolla också mödernet, en avkomma utgörs inte enbart av genetiskt material från sin far och morfar. Utan ett starkt möderne är jätteviktigt. Det finns de mödernen som är så starka att de lämnar i stort lika bra avkommor med en medelmåtta som med en storfräsare till hingst.

Lycka till!

 

Anmäl
2010-08-28 15:53 #1 av: Gudris

Bra artikel! :)

Anmäl
2010-08-29 00:54 #2 av: marinelady

Jättebra artikel :), rotar själv ibland efter "The It" hästen som ska vara sto, med bra möderna och möjlighet till utveckling för min framtida drömavel..men som du säger det är svårt när de sällan skrivs ut..

Anmäl
2010-08-29 12:50 #3 av: Lindbygarden

#2 Inte bara det att det sällan skrivs ut utan många gånger känner folk själva inte till mödernet.

Flera flera gånger nu så har jag varit med om att de känner till far, mor och morfar. När man sen ber dem berätta mer om mormor och vad hon lämnat stam osv så vet de inget alls.

Anmäl
2010-11-02 19:13 #4 av: Tusen

Toppenartikel. Din artikel gäller inte bara dressyren. Den är llika aktuell inom andra grenar också. Det är verkligen synd att så få har koll på mödernet. Personligen är mina erfarenheter att modern inte bara överför soina meriter lika väl som fadern utan hon kan även överföra sitt humör, lugn eller tävlingsskalle ller vilket man nu önskar, då det är hon som fostrar fölet. I mina ögon är modern många gånger viktigare än fadern.Skrattande

Anmäl
2010-11-05 09:59 #5 av: Lindbygarden

#4 Ja hon är jätteviktig!

De tre avkommor vi haft här hos oss har alla varit "välhanterade" från start, väldigt okomplicerade barn.

Anmäl
2012-10-19 23:57 #6 av: karolina hästtjejer

Det är ju jättebra att söka på blup.se för att se vad stoet har bakom sig.
Men man ska vara medveten om att stoet präglar fölets beteende osv. Så på det viset har hon extra stor betydelse.

Jag kan absolut hålla med om att hållbarhet är superviktigt. Benställningen är otroligt viktig för hållbarheten. Samt lagom vinklat bäcken. Bra propotioner i övrigt.


I övrigt är temperament och ridbarhet A och O för att man ska ha roligt med sin häst. Allt för stor gång och känsliga sporthästar kräver extremt skicklig ryttare och är bra mycket svårare att rida än många tror. De hästarna blir ofta förstörda pga belastningsskador då ryttarna bromsar för att kunna sitta i den stora gången. De känsliga hästarna knäpper då av nacken och arbetar inte med ryggen. Det är synd.

Det finns en häst för alla :-)

Mvh Karolina

www.hasttjejer.wordpress.com

Anmäl
2012-11-06 15:54 #7 av: Lindbygarden

Ja en del vägledning får man på blup. Tyvärr kommer inte avkommornas utlandsresultat med per automatik.

 

Anmäl
2014-01-20 14:04 #8 av: Chestnut

En fundering angående stofamiljerna, vilka är det som är "dressyrfamiljer" och vilka är "hoppfamiljer"? (finns det någon sådan uppdelning....?)

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2014-01-20 16:19 #9 av: Lindbygarden

Det finns många olika familjer men jag tror absolut att man kan se en viss skillnad hos olika familjer.

Anmäl
2014-01-20 19:44 #10 av: Annette

Mormor är en mycket viktig individ. Modern har kanske ännu inte  lämnat så många avkommor som hunnit prestera något så titta även bakåt i mödernelinjen.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.