Annons:
Etikettdressyrhästens-utrustning
Läst 38668 ggr
MiaMaria
2/17/09, 4:32 PM

Bett - en djungel

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ja vart ska man börja i denna djungel, vilket bett passar min häst bäst, ska de vara två eller tre delat, eller kanske rakt? Fasta eller lösa, stora eller små bettringar. Vad är tillåtet på dressyrtävling och vad är inte tillåtet?

Jag hoppas vi ska kunna red ut lite av dom olika bettens utseende och användningområden i den här artikeln. De kommer även handla lite om tillbehör, material och tillpassning.

Vi börjar med mundelen

**Enkelledade bett
**Ett tvåledat bett är ledat på enbart ett ställe
- 2-delat bett har som de låter på namnet 2 delar i munnen på hästen, kallas ofta tränsbett. 2-delade bett finns i både massivt och ihåligt material, vanligast nu för tiden är de massiva, de ihåliga rekomenderas inte till hästar som har en orolig mun.  Ett 2-delat bett är de mest traditionella, vanligt bettet, som ger hästarna tungfrihet med två tryckpunkter i varsin mungipa, dock kan de nypa hästen på tungan om de är för långt eller vika sig o peta hästen i gommen, om hästen har låg gom eller om bettet är för långt. Finns vissa 2-delade bett som är designad så det inte går att böja ihop mundelen mer än 150 grader, vilken kan hjälpa om hästen blir nypt på tungan eller petad i gommen.

2-delat tränsbett med löpande ringar, rostfritt

**Flerledade bett
**Har som de låter på namnet ledningar på fler än ett ställe
- 3-delat bett har som de låter på namnet 3 delar i hästens mun, de uppfattas ofta som mildare än de 2-delade betten då de ger hästen mer plats i munnen. Bettet har nästan ersatt det vanliga tränsbettet pga många moderna hästar är framavlade med små munnar. De 3-delade betten finns i en uppsjö olika modeller, både med platta, kula, oval del i mitten. Mildast är det med en oval kula i mitten, skarpast är den med en bricka i mitten. De 3-delade betten ger tryckpunkter på lanerna samt på tungan.

3-delat bett med löpande ringar
- Waterford består av många småkulor som är sammanlänkade till en sorts kedja. Det upplevs skarpare än det vanliga tränsbettet men har ingen hävstångseffekt och är på så sätt mildare än många andra. Kan med för del användas på hästar som gärna biter sig fast i bettet.

Waterfordbett med löpande ringar
- Bett med kopparrullar finns olika utföranden. Hästar som blir stumma i munnen kan tycka om att rulla med de små rullarna medans man rider, meddans andra hästar kan tycka att de blir obehagligt och en stressfaktor.

Oledade bett 
De raka betten har en helt rak mundel utan ledning, dock har dom istället en mjuk böjning för att följa munformen bättre. raka bett anses mildare än delade då de fördelar trycket över större yta i munnen. Används ofta på hästar med liten mun, då de inte kan nypa i tungan eller peta i gommen. Ett rakt bett ger hästen mer tryck på tungan och mindre på lanerna. Ett bett som ständigt ger tryck på tungan kan vara stressande för vissa hästar. När de inte har lika mycket tryck på lanerna kan de uppfattas som svårare att svänga med.

Rakt bett med löpande ringar

**Utsidan av munnen
**Det vi har utanför mundelen på hästen spelar oxå stor roll, vad det är för bettringar eller om de har stänger/skänklar så bettet får hävstångsverkan eller hissverkan.

**Löpande ringar
**Löpande ringar är den mest klassiska modellen där bettdelarna sitter på en ring som den kan glida runt på, vilket tillåter bettet att lägga sig i en naturlig postion. Det har en direkt funktion, de du tar i tyglar/tömmar överförs till hästens mun.

Fasta ringar
När de har fasta ringar så det ligger stadigt i munnen. Finns i flera olika modeller. Fasta ringar har en mer direkt verkan än löpande ringar, det vill säga att hästen uppfattar bettet snabbare. Det kan inte heller dras igenom munnen och de nyper inte hästen i mungipan.
- Eggbett har fasta ovalformade ringar som liknar ett ägg. 

2-delat eggbett
- Fullcheekbett har fasta ovalformade ringar, de har även dubbla parerstänger, en uppåt och en neråt. Parerstängerna trycker på kinden vid svängar och kan hjälpa vid styrningen meddans vissa hästar uppfattar de som obehagligt.

Fullcheekbett, 2-delat
- D-ringsbett har fasta D-formade ringar. Ger en liten hävstångseffekt. Kallas ibland galoppbett.

D-ringsbett, här med kopparrullar, 2-delat

**Stänger/skänklar
**Benämns både som stänger och skänkel men jag väljer att använda skänkel. När man pratar om bett som har skänklar på sidan så pratar man om hävstångseffekt eller hisseffekt.
**Hävstångsbett
**En hävstång ökar kraften i tygeltaget då de även ger ett tryck på hästen nacke och de ska alltid användas med kindkedja (se tillbehör) och vid behov även kindkedjetunnel och skumrem (se tillbehör). Ju längre skänkel ju skarpare blir bettet. På bett med skänklar pratar man ofta om tungfrihet/port. På oledade bett kan de finnas en port mitt på mundelen, ju högre port dessto skarpare bett, dvs ju mer tungfrihet, dessto skarpare bett.
- Pelhambettet används tillsammans med två tyglar eller med en delta (se tillbehör). Bettet är försett med fyra ringar. Överst på skänkeln finns en ring för att fästa sidstycket, andra ringen är för den första tygeln, tredje ringen för skumremen (se tillbehör) och sista ringen längst ner för andra tygeln, den så kallade stångtygeln. Den första tygeln fungerar med direkt funktion, lika mycket kraft som ges i tygeln överförs till hästens mun. Med den andra tygeln får man hävstångseffekten. Pelhambettet finns i både oledade och ledade varianter. De oledade modellerna kan ha olika tungfrihet.

Rakt pelhamn i gummi, med kindkedja
- Kimbelwickbett eller jaktkandar ser ut som ett D-bett men har även en övre fästring för sidostycket. Innuti D-delen (eller innuti själva bettringen) finns ofta två mindre ringar där man kan välja hur man fäster tygeln, fäster man tygeln i den övre ringen får man en mildare hävstångseffekt samtidigt som man får en direkt funkiton i hästens mun och fäster man tygeln i den nedre ringen får man en skarpare hävstång utan direkt funktion i hästen mun. Kimbelwickbett har ofta en tungfrihet/port på mitten av mundelen men finns även som ledade.

_Kimbelwickbett med kindkedja i mässing
_- Hackamoore är ett bettlöst "bett" där man nyttjar hävstången. De har en nosdel, kindkedja eller rem och en del där själva hävstången sitter där man fäster sidstycke och tygel. Nosdelen finns i både mildare och skarpare modell. Hackamooret inverkar genom tryck på nosryggen och på nacken och blir skarpare ju längre skänklar man har.

Gummiklätt hackamoore med kindkedja (inlindad) komplett med träns
**Hissbett
**Hissbett löper genom yttersta delen på mundelen, antingen hela sidstycket eller en begränsad del på bettringen och blir på så sätt väldigt skarpt då de inte finns någon kindkedja som stoppar, dvs man kan dra tills de pekar rakt bakåt, vilket blir väldigt smärtsamt för hästen, både i munnen och på nacken. På grund av smärtan knäcker hästen ofta bara av i nacken och arbetar inte korrekt bakifrån. Så här utfärdar jag en varning, bör ej användas!
- Pessobettet har en vanlig löpande bettring men är försedd med yttligare två eller tre mindre ringar. En överst som man fäster sidostycket i och en eller två under bettet där man fäster tygeln eller deltat (se tillbehör). Används med enkel eller dubbel tygel eller med delta.

Pessoabett med 3 mindre ringar, 2-delat
- Gag har oxå löpande bettringar men här sitter det en extra läderbit (sidstycken) rakt genom bettringarna. Den övre delen av sidstycket fäster i sidstycket på tränset och den under fäster man tygeln i. Det finns även något som kallas amerikanskt gag, dom fungerar på samma sätt men de amerikanska gaget har hela bettringen i metall och ofta en längre skänkel.

Gag med sidstycken, 2-delat Amerikanskt gag, 2-delat

**Kandar
**Ett kandar består av två bett, en bridong och ett stångbett och rids alltid med två tyglar. Bridongen är som ett vanligt tränsbett, antingen 2 eller 3-delat, men de har en smalare mundel och mindre bettringar, helt vanliga löpande ringar eller fasta, allt för att de ska ta mindre plats i munnen. Stångbettet verkar genom hävstångseffekt men till skillnad från pelhambettet så har kandarstången bara två fästpunkter, en för sidstycke kombinerat med kindkedja och en för tygel, vissa har även en tredje ring för skumrem. Stången avnänds alltid med kindkedja och eventuellt med kindkedjetunnel och skumrem (se tillbehör). Samma sak gäller här att ju längre skänkel och ju mer tungfrihet ju skarpare blir bettet.

2-delat bridongbett med löpande ringar Kandarstång med kindkedja. Stången har ganska hög tungfrihet

Material
Vilket material bettet är i är en smaksak, framför allt för hästen men de går även lite mode i vilket material man använder.
- Rostfritt är de vanligste materialet
- Mässing är oxå väldigt vanligt. Mässing är en lite mjukare metall som hos vissa hästar gör att dom suger bättre på de.
- Sweet iron (svartoxiderat järn) är oxå en mjukare metall som inte är rostfri, vilket kan göra att hästen gillar smaken och suger mer på bettet av den orsaken

Sweet iron, 2-delat med löpande ringar
- Gummibett finns i många olika utföranden. Det är tänkt att göra bettets effekt mildare, vissa hästar med tandproblem trivs bättre med gummibett men samtidigt är många gummibett ofta väldigt tjocka så man måste vara noggrann och se till så de verkligen får plats i munnen. Man ska vara försiktig med gummibett som blivit äldre och gummit hårdnat, då spricker de lätt och nyper hästen i munnen. Vissa hästar kan också få brännsår av gummibett, precis som vissa kan få av gummiboots.
- Polyuretan är en gummiblandning som är mjukare än vanligt gummi. Kan bli riktigt vasst då de e så pass mjukt att hästen kan bita sönder de om de är fel tillpassat eller hästen har väldigt vassa tänder.
- Smakbett finns i de flesta utföranden och är i hård plast eller gummi. Om hästen känner smaken eller inte ska vara osagt, men dom är ofta väldigt lämpligt utformade, oftast smalare än dom klassiska gummibetten.

Sakbett med smak av äpple, 2-delat med löpande ringar
- Allergibett finns oxå i de flesta utföranden och i olika material, de flesta utan nickel.

**Tillbehör
**Det finns en uppsjö med olika tillbehör till betten, de flesta är till för att bettet ska ligga bättre i munnen samt bli bekvämare för hästen.
- Bettskivor förhindrar bettet att åka genom munnen samt de hjälper till att hålla bettet bättre på plats. Hästar som blir nypta av bettringarna använder man gärna bettskivor på. Finns i plast eller gummi.
- Kindkedjan har en stoppande funktion på hävstångsbett. Denna skall spännas så att hävstången kan röra sig ca 30-45 grader
- Kindkedjetunneln är ett skydd i gummi, gel eller läder som man fäster på kindkedjan för att skydda hästen antingen mot skav eller för skarp inverkan.
- Skumremen används för att förhindra att skänkeln på bett med hävstång ska åka framåt. Finns oftast i läder eller tyg. Ska ligga an mot hakan på hästen i utgångsläget.
- Tungfelsgummi används när hästen lägger tungan över bettet. Dock med ett väl tillpassat bett ska de inte behöva hända.
- Delta används i stället för dubbla tyglar på pelham och pessobett. Gör effekten av tygeltaget något mildare. Lämpligt om man inte vill rida på dubbla tyglar.

**Tillpassning
**Bettet ska ligga rakt i hästens mun och inte sticka ut någonting, när du tar tag i bettringarna och drar ut bettet så att det ligger rakt i munnen ska munngipan samt hålen som ringarna löper igenom ligga "kant i kant". Är det mer är risken att bettet tex sticker upp i gommen eller nyper hästen i tungan, och den risken är störra än att det tex skulle "nypa" hästen i mungiporna. Bettet ska heller inte vara för tjockt, ett smalt bett tar mindre plats i munnen och är på så sätt trevligare för hästen. Tänk på att hästen måste kunna stänga munnen kring bettet, utan att det tar emot i lanerna. När hästen har sin mun stängd: lyft upp läpparna på sidan av hästens mun och titta på utrymmet som blir mellan lanerna. Bettet ska alltså få plast där. När du mäter bettet är det den del som hästen har i munnen som mäts.
Tillpassning av kandar
För att kunna inverka på hästen genom bridong respektive stång oberoende av varandra måste dessa vara väl tillpassade samt ligga åtskiljda i munnen. Bridongen tillpassas som ett tredelat tränsbett. Stången skall vara så lång att bridongen kan ligga rak mellan stångens övre skänklar. Om bridongen är för lång kommer den att hänga ner i munnen och interferera med stången. Kandarstång utan port är att föredra eftersom den tar mindre plats i munnen.

Vad är ett mildare och vad är ett skarpare bett
De säg att ett tjockare bett är mildare än ett smalare men de är alltid handen som håller i tygeln som avgör hur skarpt bettet är! När vi kommer till stång/skänkelbett så är de skänkeln och tungfriheten som avgör som jag tidigare skrivit, men återigen, ingen bett är skarpare än handen som håller i tygeln!

Vad är tillåtet och vad är inte tillåtet
Inom dressyr är de väldigt reglerat vad för bett man ska använda på dressytävling. All den informationen finns att läsa i TR II (tävlings reglementet för dressyr) men jag tar med en sammanfattning här, gällande stor häst (ej ponny). 
Bett vid dressyrtävling i lätta klasser tom Lätt A:4 ska vara tränsbett, dvs vanliga 2 eller 3-delade bett. 3-delade bett ska ha en rundad mittdel, platta är alltså inte tillåtet. Löpande ringar och eggbett är tillåtna. I Lätt A:5, Lätt A:6, Msv B:1, Msv B:2, Msv B:3 och FEI:s Inledande program för juniorer är betslingen valfri, träns eller kandar, vilket bestäms av ryttaren. I Msv B:4 och högre är betslingen kandar. Diametern (tjockleken) på de olika betten måste vara så stor att de inte kan skada hästen. Diametern mäts vid bettens ytterkant. Minsta diametern för stångbett skall vara 12 mm och för bridongbett minst 10 mm.

Ja de va lite om de vanligste betten, hoppas ni får användning av detta! Och kom ihåg, inget bett är skarpare än handen som håller i tygeln!

Jag vill ge ett STORT tack till Therese Andersson som fotat och va vänlig och lånade ut sina bilder till mig, kolla gärna hennes bilder på pixbox

Annons:
Anna
2/17/09, 4:48 PM
#1

Kanonbra!

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Marija
2/17/09, 6:05 PM
#2

Jättebra artikel Glad

Särskilt delen där du varnade för hissbetten, mycket bra tycker jag.

//Marija, medarbetare på Hästfoto.ifokus

Lindbygarden
2/17/09, 6:57 PM
#3

Jätte bra artikel Mia!

[slo]
2/17/09, 7:46 PM
#4

Snyggt jobbat ;)

[Jessica90]
2/18/09, 8:48 PM
#5

Vilken bra artikel!!!Glad

MiaMaria
2/18/09, 10:45 PM
#6

Tack allihop Skrattande Kul o kunna va till "nytta" Glad

Annons:
LovisaJacobsson
2/19/09, 10:06 AM
#7

Super! verkligen en artikel att gå tillbaka till.

Buuc
2/19/09, 10:15 PM
#8

Bra artikel!

Vissa av de där betten ser ganska hemska ut. Säger bara att jag inte skulle vilja ha dom i min mun! Tungan ute

Invisible
2/20/09, 10:37 AM
#9

Superbra artikel! :D

Jappeloup
2/20/09, 9:42 PM
#10

jättebra artikel!

Magster
2/23/09, 10:59 PM
#11

Riktigt bra och fyllig artikel!

Maggan, mgfotografi.webb.se
Medarbetare på Hästfoto.

joooossan
2/24/09, 12:13 AM
#12

Superbra artikel!

Josefinejumpforjoy.blogg.se

Fiona
3/7/09, 8:40 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#13

Bra artikel! Jag har inte riktigt kläm på vart ifrån bettet man ska mäta när man ska lista ut storleken Obestämd Bifogar två bilder så kan ni säga vart man ska mäta, ser ju logiskare ut att mäta som bild ett men bäst att vara på den säkra sidan!

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Annons:
Marija
3/7/09, 8:43 PM
#14

#13 När du säger det så… Har alltid tänkt att man mäter som bild 2.

//Marija, medarbetare på Hästfoto.ifokus

Fiona
3/7/09, 8:46 PM
#15

#14 Mja men om man mäter där så är det ju inte det han har i munnen, om du fattar hur jag menar ^^

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Marija
3/7/09, 9:09 PM
#16

#15 Förstår precis vad du menar, men tycker att det känns bäst och när jag mätt bett så har jag mätt hela bettet Tungan ute

Men lättast är ju bara att ta ett bett som man vet storleken på och mäta som de olika bilderna och se vad som stämmer bäst överäns om ingen här kan reda ut det?

//Marija, medarbetare på Hästfoto.ifokus

MiaMaria
3/7/09, 9:47 PM
#17

#13 du måter som nr 1, du drar ut ringarna så långt de går åt varsitt håll o sen mäter mellan dom, den delen som hästen har i munnen. Det är de vanligste, men olika bett tillverkare har ibland olika, liksom på sadlar osv, men generellt är de som nr 1

Marija
3/7/09, 10:00 PM
#18

#17 Ahh! Där ser man Glad

//Marija, medarbetare på Hästfoto.ifokus

Fiona
3/7/09, 10:19 PM
#19

#17 Okej tack för hjälpen!

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

jsca
3/7/09, 11:13 PM
#20

JÄTTEintressant! :D

Annons:
Wilmha
3/8/09, 11:22 AM
#21

Jättebra skrivet, till stor hjälp!! :D

MiaMaria
3/12/09, 4:38 PM
#22

Tack! Kul o skriva en användbar och matnyttig artikel som uppskattas Skrattande

ElinH
3/13/09, 10:02 AM
#23

Superbra artikel Mia! :D


/ ElinH
Medarbetare på Dressyr.ifokus

Tusen
3/16/09, 9:26 PM
#24

Lägger till denna artikel som är nära relaterad till denna tråd.

http://www.hippson.se/cldoc/57703.htm

Jenca
3/17/09, 1:11 PM
#25

har funderat på ett jaktkandar då min häst kan bli stark när man rider ut och ibland på banan, är detta ett bett jag söker efter?:S Nu rider jag på stångbett med fasta ringar och ett tredelat med fastaringar, på stångbettet har hon börjat med att lägga tungan över bettet, då finns de inget att ta i o ingen broms, detta gör hon mest i galoppen, lite jobbigt att inte ha någon kontroll på henne!

MiaMaria
3/17/09, 1:46 PM
#26

#25 Vad är de för stångbett du har? Eller är de ett vanlig oledat bett? Vi börjar där Glad

MysanMinGodis
3/17/09, 3:14 PM
#27

kanonbra skrivet och jätte artikel verkligen :D

Annons:
Jenca
3/17/09, 7:38 PM
#28

#26-de är ett vanligt stång bett eller va menar du? >< det är ett rakt bett med fasta ringar, så du menar? xD

MiaMaria
3/17/09, 8:39 PM
#29

#28 är de såna som i 4e bilden uppifrån i artikeln? Fast med fasta ringar? Isf är de inget stångbett, då är de ett vanligt oledat tränsbett.

Jenca
3/18/09, 9:51 PM
#30

#29- aha, få fattar jag ;) då har jag ett odelat tränsbett, tycker du jag ska köra ett jaktkandrar? :)

MiaMaria
3/18/09, 10:30 PM
#31

#30 Ja de kan du testa, men de du först ska kolla är om de bettet du använder nu är rätt utpassat, eftersom han lägger tungan över så låter de som om de hänger för långt ner i munnen, så testa de o sen köp ett milt jaktkandar om de inte fungerar. Se till så du använder de mildast möjliga från början och spänn kindkedjan rätt.

Jenca
3/19/09, 4:58 PM
#32

#31- okej :) De är inte för stort på längden om man säger så i alla fall, skulle verkligen inte passa med ett mindre… men de finns väl ett jaktkandrar med stång bett som inte har tung rörlighet eller va man säger?

MiaMaria
3/19/09, 5:47 PM
#33

#32 De jag menar är om sidstyckena är för långa så bettet kommer för långt ner i munnen, de brukar kunna vara en orsak till att dom små liven lägger tungan över.

Ja de finns jaktkandar utan tungfrihet, de blir ju mildare utan tungfrihet

Luddesmatte
3/19/09, 8:09 PM
#34

Ja alla dem betten har man ju hängandes i stallet men inte tusan använder man alla. Fattar inte varför vi har så många men men…

Bra skrivet i alla fall!

Annons:
MiaMaria
3/19/09, 8:12 PM
#35

#34 Haha är du liksom jag en bettsamlare?? =) Jag håller på o säljer ut alla nu.

Men tror hon jag fått låna bilderna av är nån fanatiker, hon har hur mkt bett som helst!

Luddesmatte
3/19/09, 8:23 PM
#36

#34 Med många hästar blir det lätt fullt. Men jag är en sådan person som SKA ha allt till hästen ksta vad det kosta vill. Jag har minste ett 40 tal olika sadlar osv. Förrådet i stallet har byggts ut 2 gånger och nu är det 90kvm stort och färdigbyggt. SkrikandesFoten i munnenSkrattande

MiaMaria
3/19/09, 8:37 PM
#37

#36 40 sadlar??? Samtidigt?? Förvånad Jag har nog oxå haft 40 sadlar men inte mer än 5 stycker samtidigt, tror jag

Jenca
3/19/09, 8:38 PM
#38

#33- du har inget sånt bett till salu? ;D

LinaN
3/20/09, 12:30 PM
#39

Helt raka bett med tungfrihet, finns inte det? tänk ett kimblewick fast med vanliga runda ringar som man då ska rida med utan kindkedja? och då inte med en jätteport utan som de portarna brukar vara på ett tredelat med tungfrihet.

Hade velat testa ett sånt på Harry då han inte verkar särskilt nöjd med rakt utan tungfrihet. Iom att han går bättre på sitt tredelade med tungfrihet.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Marija
3/20/09, 4:19 PM
#40

Hur ser ett bett med tungfrihet ut?

//Marija, medarbetare på Hästfoto.ifokus

LinaN
3/20/09, 4:35 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#41

#40 ett bett med tungfrihet är inte rakt. Ett vanligt 2 eller 3 delat är oftast raka bett. dvs där är brytpunkter men där är ingen båge i munnen.

Här är en bild på ett westernbett eftersom de ofta har väldigt tydliga tungfriheter i och med att de har höga portar. Och porten blir alltså där tungan ligger. Så med ett tungfrihetsbett så ligger trycket främst på lanerna och i vissa fall så sticker porten upp i gommen på hästen, varför man oftast ska ha kindkedja för att hindra porten från att sticka upp i gommen.

De röda linjerna visar var porten är. Detta är ju ett stångbett, dvs med hävstångseffekt och med en port gör bettet ännu skarpare.

Det JAG är ute efter är ett rakt vanligt oledat bett med en liten båge i mitten som tar bort trycket mot tungan.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Marija
3/20/09, 4:38 PM
#42

#41 Tack, nu hänger jag med!

//Marija, medarbetare på Hästfoto.ifokus

LinaN
3/20/09, 4:40 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#43

Här är en annan modell av w-bett som har en såkallad katedralsport.

Dvs att själva porten är superhög och trycker mot gommen nästan oavsett om man tar i tygeln eller ej.

har haft bilden på datorn i evigheter så minns inte vart jag hittat den.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

MiaMaria
3/20/09, 6:04 PM
#44

#38 Nej tyvärr, de är sålt

Jenca
3/24/09, 10:03 PM
#45

vad har kedjan för effekt på såna bett med det? Kan man sätta på kedja på vilket bett som helst?

MiaMaria
3/24/09, 10:34 PM
#46

#45 Du använder ju kedja på stångbett (pelham, kandarstång osv) och där verkar den som en stopp. Stångbetten verkar ju dels på lanerna och tungan men även i nacken och kedjan (stoppen) kommer in så du inte ska kunna lägga för mkt tryck över nacken. Kedjan ska spännas så att när du tar ett tygeltag så ska inte skänkeln på bettet bilda en större (eller mindre) vilken än 35-45 grader mot sidstycket.

Ett bett där dom missade de hela med kedjan är pessoabett, där kan du ju få i princip hur kraftigt tryck som helst över nacken vilket leder till smärta och hästen då knäpper av i nacken och arbetar inte korrokt bakifrån och genom ryggen.

Hoppas de blev en förklaring som inte blev allt för snurrig Flört

Jenca
3/27/09, 5:10 PM
#47

46- okej tack för svaret :) men kan man sätta på en kedja på ett vanligt bett, eller funkar de bara på bett som redan har det?Obestämd

MiaMaria
3/27/09, 5:16 PM
#48

#47 De finns ingen anledning att använda en kedja på ett vanligt tränsbett, utan de är stångbetten dessa ska användas till.

Annons:
corallen
4/13/09, 2:11 AM
#49

Bra artikel :)

Jojaton
4/25/09, 4:30 PM
#50

Varför är bettet skarpare med port/tungfrihet? Har undrat det jättelänge ;)

Johanna - Instagram

LinaN
4/25/09, 7:04 PM
#51

#50 dels för att det blir mindre anläggningsyta mot lan-tunga-lan och då blir det i princip lan-lan som har anläggningsyta, samt att själva porten kan verka i gomtaket på hästen och iom det så blir det skarpare.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Linnea
5/14/09, 2:46 PM
#52

tvådelade tränsbett ger inte tungfrihet, dom ligger nästan konstant på tungan.  om hästen dreglar mycket (inte blir lite vit i munnen utan att det verkligen rinner) så tyder det på att hästen inte kan svälja ordentligt. vanligt på dressyrhästar eftersom dom har dubbla bett. hade ni velat idrotta med slemmet hängande? knappast.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

MiaMaria
6/8/09, 12:12 PM
#53

Putt

Linnea
6/8/09, 1:53 PM
#54

#50 det är en vanlig missuppfattning att betten blir skarpare med tungfrihet. ett bett med port är skarpt men det behöver absolut inte vara en sån jätteport som på betten lite längre upp. de kan vara väldigt låga och då blir inte bettet skarpare utan det enda som händer är att trycket fördelas annorlunda. bett utan tungfrihet trycker på laner/tunga, bett med tungfrihet trycker nästan bara på lanerna, det beror helt på vad hästen gillar bäst. sen kan dom ju också, som jag tidigare nämnt, få problem att svälja med ett bett utan tungfrihet.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

[Wera]
6/10/09, 11:25 PM
#55

Bra (Y)
Själv föredrar jag tredelat bett.
Tycker inte man ska rida med pessoa.

Annons:
Fiona
7/28/09, 9:05 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#56

Jag har fått låna hem ett kandarbett till min shettis nu. Hon har blvit så känslig i munnen och går och gapar. Detta är dock bara en väldigt tillfällig lösning (ska tävla på lördag) sen ska vi åtgärda felet. Hon har haft problem med tänderna förut (fått in skit mellan tänderna så det har töjt så det blir mellanrum mellan tänderna och där läggers sig smuts & skit) som vi var hos Ylva Rubin och åtgärdade. Så jag antar att det är de som kommit tillbaka. Men hur är bettet att köra med? Är det jätte skarpt? Lite tips & fakta tack =)

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

exitingsvillemo
7/29/09, 4:20 AM
#57

Ett kandar ska användas tillsammans med ett bridong-bett.

Jag personligen skulle ALDRIG använda enbart ett kandar.

När du kör så får du ännu mer kraft i bettet, så nej jag skulle inte rekomendera att du kör på det bettet!

Om hon är känslig i munnen, varför sätta på ett skarpt bett? Ett vanligt oledat bett, alternativt ett 3-delat bett skulle jag rekomendera.

Jag tror dessutom att du inte får tävla körning med det bettet enligt TR.

LinaN
7/29/09, 8:50 AM
#58

#56 jag hoppas att det där kandarets mundel är snurrbart för som det är nu så är ju porten felvänd… :S

Men jag hade inte lagt ett blankt kandar på en häst som körs.

#57 inom AR o BR så rider man ofta på blanka stångbett men inte förrän hästen nått en viss grad av utbildning och ryttaren inverkar nästan uteslutande med sits och vikthjälper.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Fiona
7/29/09, 5:48 PM
#59

#57 Somsagt så har jag ingen koll på bettet alls utan därför jag frågar, jag fick låna detta från en i körsektionen och hon sa inget om ett till bett ?! Är nästan helt hundra på att hon tävlar sina parhästar i dessa bett :S Jag är också emot starka bett men det va hon som rekomenderade detta för att jag kanppt behöver ta i henne med det om det nu kan stämma ?! Jag kör henne på ett rakt gummibett med fasta bettringar nu (rekomendation från Ylva Rubin) och hon börjar gapa när man tar i henne, det beror antagligen inte på att hon är känslig utan att hon har fått tillbaka tandproblemet antar jag. Så det 'r väl kanske bäst att köra henne på gummibettet + nosgrimma på tävlingsdagen ändå då… Gud vad jag känner mig dum nu!!

#58 Bettets skänlar är svängbara och även stången

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

exitingsvillemo
7/29/09, 6:57 PM
#60

#59 du ska absolut inte känna dig dum, jag ber om ursäkt om mitt inlägg fick dig att känna så =)

Gapar hästen så beror det troligtvis på smärta, så du ska absolut inte stänga igen munnen på henne med nosgrimma.

Ev kanske du får vänta med tävling tills hästens mun är fixad!

Klart du inte behöver ta i henne, men är hon känslig i munnen så är hon även känslig med ett mildare bett.

#58 Kan ju tycka det är viktigare att ryttaren når en viss grad av utbildning.

Hur som helst så kan du inte använda vikt när du kör, därav anser jag det helt förkastligt att använda sådant bett vid körning, där du hela tiden ska ha kontakt med munnen genom tömmen.

LinaN
7/29/09, 8:02 PM
#61

#60 det där är ju bara rent hårklyveri, vem är det som rider och tränar hästen? jo ryttaren, och för hästens felsteg bär ryttaren ansvaret.

Innan hästen kan bära sig själv och ryttaren så ska man inte ha "fel" bett, för det motarbetar syftet.

Känner att detta kan bli en onödig diskussion baserat på att en säger TomAT och en annan säger TOMat. :)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Fiona
7/30/09, 1:47 AM
#62

#60 Nej nej inte ditt inläggs fel jag känner mig bara dum som inte tagit reda på allt =) Jag var och körde igenom dressyrprogramet & träna maraton nu ikväll på gummibettet + nosgrimma. Hon kändes väldigt stadig & fokuserad när jag tog på den, hon försökta gapa någon gång men mesta del av tiden var hon jätte fin i munnen! Kan det vara så att hon tar stöd av nosgrimman? Läste om en annan tjej som red och hennes häst gick bättre när hon fick stöd av nosgrimman, om det nu är rimligt Obestämd

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Annons:
MiaMaria
6/2/10, 1:30 PM
#63

Puttar upp

Säg att några bilder hade försvunnit. Jag fick låna bilderna av en tjej på pixbox o antagligen har hon raderat dessa. Vill ni ha hjälp med bilder på nå speciellt bett så höjta till, antingen här i tråden eller pm:a mig.

Upp till toppen
Annons: