Annons:
Etikettom-dressyr
Läst 14045 ggr
LinaN
2009-06-29 22:48

Akademisk Dressyr

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Efter många års sökande och längtande så var det äntligen dags! Jag hade hittat en tränare och skulle träna för första gången på riktigt akademiskt vis!

Under många år så var jag intressrad av akademisk ridning, jag läste massor både böcker och på nätet. Marcus Holst hemsida vart flitigt besökt, likaså Katrin Wallbergs sida och en massa andra. Jag läste Bent Branderups bok Akademisk Ridkonst, läste inne på Christina Drangels sida med mera.

Jag suckade ofta över det faktum att alla tränare antingen fanns i utlandet eller kring Stockholmstrakten. Alltså inte i min närhet. Så nu för några veckor sedan så pratade jag med en tjej som hade stått i samma stall som jag står i nu. Denna tjejen hade tränat akademiskt med sin häst som nu stod konvalescent.

Det visade sig att en tränare kom till ett stall ca 30 minuters skrittväg bortanför där jag står uppstallad med Harry! Det var bara goda nyheter! Så jag bokade en tid den 11 juli för att rida för Carin Hillengard som själv tränat under Brigitta Järnåker. Detta skulle bli hur spännande som helst!

Två dagar innan lektionen lyckades jag med något som inte var helt lyckat, jag drog upp min knäskada som jag ådrog mig i skiftet april/maj nu i år. Jag såg framför mig hur jag skulle bli tvungen att ställa in min lektion. Men med kylomslag om knät, högläge och ingen direkt belastning så var knät användbart tills lektionstillfället i alla fall! Tur var väl det.

Sommarbete09 027.JPG

Jag åkte ut till stallet och plockade fram utrustningen vi skulle ha med oss, och skickade min stackars sambo att hämta Harry nere på sommarbetet. En halvtimme senare kom bägge mina killar och jag gjorde iordning Harry, kände inte av någon nervositet eller stress. Klockan 10.00 ganska så exakt var vi klara att ge oss av. Vi skrittade och travade litet omvartannat där sikten tillät så man kunde sakta ner innan man mötte lastbilar, cyklister och annat. Däremot så förstår jag inte vad det är för fel på busschaufförer?! En busschaffis körde så illa att bussen pös, fräste och väsnades så pass att Harry blev rädd, så det blev fyrsprångsgalopp rätt ut på gärdet och busschaffisen saktade inte ens ner. Dålig stil.

Väl Framme

Vi kom fram till gården där lektionen skulle hållas och jösses! Det drällde med folk där. Jag fick ställa in Harry i en box och klädde av honom, det var ändå 1½ timme tills det var vår lektion och innan dess skulle det bli fika. Det var oerhört trevligt folk och vi pratade en massa och jag fick oerhörda mängder beröm för min fina häst. Litet sådär så det var på gränsen till att börja kännas litet olustigt.

Sen började det dra ihopa sig till lektionen, och då när jag tränsade min häst och sadlade så började nervositeten komma, tänk om jag trillar av? Eller han lyckats bli halt i boxen där han står? Men inget av det hände.

Jag satt upp, skrittade fram en stund, sedan kom Carin in till mig i paddocken och började prata. "I början går det inte särskilt snabbt, men om man gör grunderna ordentligt så går det jättesnabbt senare, och din häst har alla förutsättningar för att klara av det här!" sedan så berömde hon hans vinklar, lättmedgörlighet osv. Åter igen kändes det nästan litet pinsamt över allt positivt man fick höra.

Ställa i nacken och höften

Den övning som jag fick göra idag med Harry var att ställa honom mellan 2a och 3e kotan i nacken, ställa utåt, höger respektive vänster i halt. Det jag skulle känna efter var när han ställer sig korrekt åt höger så känner man hur höger höftben höjs eller flyttas litet framåt och man känner det även i sin egen höft som blir flyttad litet framåt och uppåt. Då har man en korrekt ställning som kommer hjälpa hästen att lyfta in bakbenet under tyngdpunkten! AHA! En pusselbit föll på plats! Innan tyckte jag att ställa o ställa, vad ska det vara bra för? man ställer ju så man ser nosvinge och ögonbåge. Nehej du! Inte inom AR där ska man ställa så man känner det i hästens höft! Det var verkligen en Aha-upplevelse.

ARlektion1.jpg

Vidare så fick jag göra det även i skritt, ställa mellan kotorna och försöka känna det i hästens höft och det må jag lova vart lättare sagt än gjort! Så det fick jag med mig hem som läxa, känna av var jag har hästens höft och hur det känns i min kropp när jag gör rätt.

Trängande tygeltag, var inte förbjudet

Ni vet det där man alltid fick höra på ridskolan om man råkade använda tygeln trängande? Alltså mot hästhalsen? "Är det här någon jädra westernhäst du rider på eller?!" man var ju livrädd för att råka ta ett trängande tygeltag, men nu fick jag lära mig att det är helt okej att göra det! Det gör ställningen och riktningen tydligare för hästen. Jag började redan känna mig rätt snurrig i huvudet, av alla nya intryck, alla Aha-upplevelserna och framförallt att jag kände att min häst var med mig! Han flyttade sig så fint undan för den trängande tygeln, han fick och gäspade, suckade och var så tillfreds med det vi gjorde och han förstod så oerhört snabbt vad det var jag ville med mina hjälper.

Däremot så fick jag litet kritik, även om hon inte framlade det så utan jag tog det som ett konstruktivt kritiserande, så använder jag mina skänklar alldeles för mycket så nu har jag fram tills nästa lektion skänkelförbud, jag får inte driva med dem eller flytta med dem. Det ska jag göra med tyglar och vikt. "Du kommer kunna rida honom helt utan skänklar och hand senare." sa hon, och jag bara kände hur fantasin skenade iväg. Sitta där på min fina häst som dansar fram över skog och mark med minimala hjälper och han svarar villigt och aktivt på dem. Kanske inte än på några år men i framtiden!

En härlig upplevelse!

Jag måste säga att det här var en upplevelse, de 15 minuterna som jag faktiskt skrittade omkring där på den lilla ridbanan så lärde jag mig mer och hade fler insikter än vad jag hade på en termin på ridskolan. Allt kändes så självklart och när man upplever att hästen helt plötsligt börjar lyfta upp en med ryggen och självmant söker sig framåt neråt, suckar och är nöjd så känns det bara så rätt. Lektionen avslutades efter säg en 20 minuter och då var både jag och Harry helt slut i kålrötterna. Tror aldrig jag vart så mentalt utmattad som då, kan inte minnas någon annan gång. Visst att man varit trött i kroppen efter en lektion men aldrig så slut mentalt…

Vi betalade för vår lektion och begav oss hemmåt, begrundande det vi lärt oss, även om jag säkerligen glömt mer än hälften vad hon sa till mig så känns det riktigt bra. På vägen hem var Harry alert, bar upp mig med ryggmusklerna flera gånger och han skrittade på med en god energi och spetsade öron hela vägen hem. jag provade litet då och då att ställa honom i skritten och det fungerade! Fortfarande! Det var inte som jag drömt! Utan det hände verkligen, och min häst var glad!

Nu är det en månad till nästa lektion, och jag ser redan fram emot den, vi tänker träna Harry och jag, men som Carin sa "ibland behövs det inte mycket, det räcker kanske med att sitta upp, rida in i paddocken och ställa honom några gånger, sen är det klart. Det tar tid i början." sa hon och log med hela ansiktet. Det känns bra att ha hittat en tränare som man direkt känner att dig kommer jag trivas med, och Harry tyckte verkligen om henne med.

Så gick det till första gången vi red AR för Carina Hillengard!

harryben.jpg

Ang bilder och film

Tyvärr blev det nästan inga bilder alls, men däremot en filmsnutt, tro nu inte att ni kommer lära er en massa av att titta på den det susar och brusar i micken och jag känner att jag nästan gör ett socialt självmord som publicerar den. Jag sitter i omgångar med fötterna pekandes åt alla håll och kanter, jag slokar med axlarna och gör tusentals fel, MEN filmen hjälper mig att se vad jag gör för fel. och jag skulle vilja rekommendera för alla att någongång emellanåt låta sig filmas, oavsett ridgren det är supernyttigt speciellt om man har den självinsikten att man letar fel hos sig själv :) Men titta på Harry, hans ansiktsutryck, hur han försöker förstå och förstår vad det är jag vill ha fram från honom. Se också att jag skiftar mellan djup koncentration och många leenden under ridturen. Så, håll till godo!

Film ©Daniel Gustafsson, bildredigering/beskärning Lina Svan

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
exitingsvillemo
2009-06-30 18:01
#1

spännande Lina att du hittat en tränare. =)

LinaN
2009-06-30 19:11
#2

#1 jo, det är jätteskoj :D och att det dessutom gick bra trots skadat knä! :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
LinaN
2009-07-12 22:21
#5

GAH!

måste göra om filmen…. *muttra* jag säger till när den är tittbar…. *muttra* kunde de inte sagt att det var en maxgräns på 10 minuter för filmerna från början så hade jag sluppit sitta o ladda upp den i 2 timmar….. *muttra, morra* :/

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

HannaT
2009-07-13 00:00
#6

Trevlig artikel! Hoppas att det fortsätter lika bra för dig och Harry.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Annons:
LinaN
2009-07-13 01:30
#7

Så!

nu funkar bägge filmerna!

del 1 är i artikeln och del två kommer här! :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Marija
2009-07-13 01:58
#8

Jättebra artikel! Man blir ju glad själv av att läsa den =) Lycka till i fortsättningen!

//Marija, medarbetare på Hästfoto.ifokus

LinaN
2009-07-13 02:27
#9

Men jösses vad jag plockar med tyglarna ^^ måste ha vart nervös utan att känna av det ^^

o så i slutet nästan, lite spansk skritt med bakbenen pga flugorna som kittlas under magen ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

MLphoto
2009-07-16 01:08
#10

Vad kul! =D Harry ser så avspänd o fin ut. Och jisses vad han har vuxit :o

Är själv lite halvt insnöad på AR. Provade ju på en kurs för Christoffer Dahlgren under mars månad. Min kära Herkules tyckte dock inte att det var ett dugg roligt, han trivs inte om han inte får arbeta ordentligt. Avslappnande övningar är för klenisar, verkar han tycka. *suckar djupt*

Men jag fick en privat dubbellektion i måndags av Lina Petersdotter Johanson (Från Ekeskogs gård på Gotland) i Akademiskt ridkonst för hand med min lille ponny. Och jisses vad inspirerad man blev och lillen älskar det! Måste säga att jag själv tycker det är roligare för hand också, man får en helt annan syn på det då.

Haha förlåt för att jag snodde din tråd lite ;)

"Om förhållandet bygger på förtroende, lyder hästen även utan bett och tyglar."

LinaN
2009-07-16 01:10
#11

#10 ingen fara, kul att höra andras erfarenheter ^^

men visst har han vuxit till sig? Han börjar få en överlinje och ser ut som en häst numera :D Och fler AR lektioner blir det. Måste bara komma ihåg att göra våra läxor ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

MLphoto
2009-07-16 01:15
#12

#11, Ja han har blivit jättefin verkligen =D

För mig blir det också fler AR-lektioner, men enbart för hand med lillkillen. Lina berömde både mig och honom för att jag har lyckats hålla honom så smidig i kroppen. Och hon sa att han har så lätt för samling och är så positiv till det här att han utan tvekan kommer att kunna utföra både piaff och passage senare. Kan säga att jag stod med ett smile från öra till öra och nu är jag helt eld o lågor, min galenpanna till ponny också! ^_^

Och jag förstår precis vad du menar när man får mycket beröm, det blir nästan pinsamt till slut. Haha!

"Om förhållandet bygger på förtroende, lyder hästen även utan bett och tyglar."

Tin-Tin74
2009-07-22 09:29
#13

Vilken härlig artikel!!!

Man ser verkligen på filmen hur Harry tänker och funderar på uppgifterna han får!

Håller verkligen med om att filmen är en utmärkt "instruktör", ofta bland de bättre! Filmenljuger inte och man kan titta om och om igen på den. Samtidiggt som man kan gå tillbaka efter en tid och kontrollera att man verkligen har utvecklats i rätt riktining.

Hoppas på en fortsättning efter nästa lektion…..

Annons:
LinaN
2009-07-22 13:20
#14

#13 tack! och det är inte bara Harry som tänker ^^ Jag var helt slut i huvudet när jag kom hem från stallet. Men jösses så lycklig jag var! :D

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

WinterPrince
2009-08-01 21:19
#15

Jag har funderat på det här med Akademisk Ridning, och funderar på hur det skulle bedömmas i en dressyrtävling.

Finns det någon som håller på med AR och tävlar "vanliga" dressyrtävlingar?

LinaN
2009-08-03 13:23
#16

#15 det finns säkert de som tränar AR och rider vanliga tävlingar också. Själv kommer jag göra det.

Men man måste komma ihåg att AR och vanlig KD skiljer sig oerhört med hästens formgivning. AR är mycket mer upprätt mycket tyngd på bakbenen, medan inom KD så är hästen mer flack och lång i kroppen. (min personliga mening)

Men jag anser också att en häst som tävlas i KD kan få ut mycket av AR, men kruxet är att AR tar så mycket längre tid att utbilda en häst i. Det finns en lång utbildningstrappa med alla momenten i, tex kommer piaff-träningen innan galoppen. Så många KD ryttare tröttnar snabbt för att de vill ha snabbare resultat än vad AR ger.

Men allmänt, en häst som tränas AR har en bättre bärighet efter sin egen förmåga, det är det som är så fint med AR att ALLA hästar KAN göra skolorna, men på sitt eget sätt. I KD så ska alla se likadana ut så man kan bedöma vem som vart bäst.

Men några tävlingar inom AR finns inte, det är uppvisningar som gäller där iom att man kan inte tävla inom konst. Vem vinner Monet eller Moliére? ;)

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

WinterPrince
2009-08-03 19:11
#17

AR är mycket mer upprätt mycket tyngd på bakbenen, medan inom KD så är hästen mer flack och lång i kroppen. (min personliga mening)

Är inte målet i KD också att få hästen att bära sig på bakbenen? Då borde det vara till ens fördel i tävlingen.

EwaAngantyr
2009-08-07 18:45
#18

Jättebra artikel!!!

Lindbygarden
2009-08-11 15:16
#19

Det som är är väl att man kanske tar olika steg i utbildningsstegen vid olika tillfällen.

Jag hoppas själv kunna kika lite på AR sen som komplement i träningen.

LinaN
2009-08-11 19:25
#20

#19 vi har en tjej som är på sommarbetet, hon red ett tag AR och sedan dess har deras prestationer på dressyrbanorna blivit bättre.

Dock är ju inte AR en snabb utbildningsform eftersom man kräver så pass mycket samling på bakbenen. Man har ju en lång stege med många olika moment. allt från skolskritt, till piaff osv…

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Peppe
2009-08-12 00:01
#21

Jag testade AR för en tränare en gång, men var inget för mig direkt. kändes mest som man ville få hästen till att kröka nacken. inget stöd nån stans utan bara "skaka" ner den med innertygeln… men testade ju som sagt bara en gång, men tyckte det räckte för egen del ;) men kan säkert vara bra att plocka endel därifrån, som med allt annat

eller nu när jag tänker efter så hjälpte stallgrannen mig en gång på eget bevåg ;) visst han krökte på nacken i skritten men sen brakade helvetet lös i galoppen haha. så 2 ggr har jag testat och konstaterat att jag tror jag ska hålla mig till de klassiska ;o)

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

LinaN
2009-08-12 00:48
#22

#21 fast man måste hitta en bra tränare som man trivs med samt som arbetar på ett sätt som man själv kan ta till sig. på en eller två lektioner så hinner man inte så mycket. har för mig att jag läste någonstans att börja rida en häst enligt AR-principerna och skola hästen ska ta mellan 3-5 år tills man har kommit till galopparbetet och passage/piaffe så det är en rätt bra resa :D

Som sagt, min första lektion gick ut på att skritta, göra halt, ställa, bibehålla ställningen i skritten och sen öka minska volterna med hjälp av sits och tyglar. UTAN att använda benen ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Peppe
2009-08-12 00:52
#23

#22 precis, inga ben och inget stöd = no no för min del ;)

ville bara berätta om mina erfarenheter. detta är personer som anses vara bra på sin sak

Medarbetare på ~`Dressyr´~ och ~`Harry Potter´~

LinaN
2009-08-12 00:54
#24

#23 jättebra att du delar med dig :)

Fast jag är INTE bra på min sak, hade jag vart det hade jag inte behövt en instruktör ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

EwaAngantyr
2009-08-12 11:37
#25

Jag kom först till "fel" instruktör och det tog mig flera år innan jag provade AR igen. DÅ klickade det och sedan dess har jag tränat enligt de principerna. Men efter den första tränaren så blev jag mycket avigt inställd och tyckte det var absolut inget för mig. Där var det bara kröka på nacken och ställa jättemycket som gällde. Så det gäller verkligen att hitta rätt!

Lindbygarden
2009-08-12 14:41
#26

#25 Åh kan inte då berätta lite mer!

Absolut hänger det på att hitta rätt tränare, finns gott om "mindre bra" tränare inom den klassiska ridningen också.

En liten dröm hade ju varit att få rida för "Mr AR" himself!

LinaN
2009-08-12 14:55
#27

#26 för Bent?

Tycker han verkar så läskig, med sin fina mustash och sina utomordentligt prydliga kläder! Han är ju näsan sprungen ur en gammal 1700-talstavla o det är litet scary tycker jag ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Annons:
Lindbygarden
2009-08-12 15:00
#28

#27 Jajemen för Bent skulle jag vilja rida, han är ju grundaren till AR så jag tror att det skulle vara superb att få rida för honomGlad

LinaN
2009-08-12 16:11
#29

#28 grundaren till AR är han INTE, men den moderna AR kan jag gå med på att kalla honom grundare till ^^

Grudaren till AR hette Xenophon och levde i det antika grekland, sedan har AR vandrat mellan åtskilliga stora namn genom århundradena, och idag har då Bent plockat det bästa ur alla de olika men ändå så lika lärorna kan man väl säga ^^

men nånggång skulle ajg vilja rida för bent också, om jag vågar :S

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Lindbygarden
2009-08-12 16:28
#30

Vad jag har läst så fanns det inget som hette Akademisk ridning innan utan det är bents "lära" utvecklad från den klassiska dressyren och då syftar jag på den äldre skolan.. det är ju via han som de tar blir "dubbade" osv.

Finns att läsa om på bla Bents sida har jag för mig?

Men jag kan ha snurrat till det dock vet jag att AR har utvecklats från den klassiska och då menar jag givetvis inte tävlingsdressyren utan de gamla mästarna..

LinaN
2009-08-12 17:16
#31

#30 det är en djungel. Men iaf han är grundare till den moderna akademiska ridkonsten. För hårddrar man det så är det de gamla mästarnas dressyr han samlat ihopa. Allt från Xenophon till "dagens" stora inom den klassiska (icke tävlande) dressyren.

Det här med dubbningarna och det där har inte jag mycekt till övers för. Det står för mig det. Tycker bara att det tar bort den ändåmålsenliga träningen, finns ju alltid de som vill uppnå högsta möjliga rank snabbast möjligt, det blir liksom en tävlan inom sig själv, att ta det o det spöet, eller det o det märket. Det är väl en av de få sakerna som jag ogillar med Bents system av AR.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

EwaAngantyr
2009-08-13 13:20
#32

Bent är inte ett dugg läskig!! Han är mycket trevlig och oerhört begåvad. Jag har varit på flera kurser med honom. Tyvärr bara som fotfolk. När jag skulle rida upp för honom så trillade jag förståss av en häst två veckor innan och bröt några revben så jag var fotfolk då med..

Han håller dock gärna på att man ska passa tider, vara propert klädd och ha en ren häst. Men det är ju vanligt hyfs om man rider för honom (eller någon annan)

Lindbygarden
2009-08-13 16:04
#33

#32 Flera tränare inom tävlingsträningen både hopp o dressyr är stenhårda med att man själv och hästen skall vara propra vid träningen.

Tycker att B med fru verkar vara väldigt sympatiska.

EwaAngantyr
2009-08-13 16:25
#34

Med fru????

Annons:
Lindbygarden
2009-08-13 18:04
#35

De kanske inte är gifta? Men har för mig att han har en flickvän som jobbar också inom AR, har bara hört gott om dem.. Men honk anske är ngn helt annan i relation till honom.

LinaN
2009-08-19 16:46
#36

Nästa lektion kommer jag evnetuellt bli tvungen att närvvara som fotfolk, litet trist men så är det när ekonomin inte går ihopa. Dock ska jag nog rida dit och sedan parkera honom vid uppbindningsbommen eller i sjukhagen de har där. Ska höra med stallägaren om det är ok att göra så. Annars får jag ta bussen ut, litet trist så väninnan i stallet som också rider akademiskt får rida själv då. och gå hela vägen klarar inte mitt bäcken.

men får se om det löser sig ^^

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Gudris
2010-06-12 00:41
#37

Bra artikel! Blev hemskt sugen att prova själv. Hur har det gått för er?

LinaN
2010-06-12 11:52
#38

#37 det har inte varit fler lektioner sedan dess, det har krockat med flyttar, ekonmin och annat. Men ska nog försöka få ur tummen och börja träna…. hon tar 300kr inkl resa för lektion bort till mitt stall så jag funderar allvarligt på att föröska boka in en sån lektion i månaden framöver…. speciellt nu då jag har timvik inom vården så får ajg ju litet extrapengar.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Gudris
2010-06-12 16:40
#39

#38 Aha, vad tris, hoppas du får till det, verkar ju verkligen superkul :)

Upp till toppen
Annons: